Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλ. Πατέλης: Η μεγαλύτερη απειλή είναι να γίνει ο πληθωρισμός ενδημικό πρόβλημα

Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού πρόκειται για ένα παγκόσμιο συμμετρικό σοκ, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης κατά την διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, σημείωσε, η μεγαλύτερη απειλή είναι να γίνει ενδημικό πρόβλημα. Αναφερόμενος στον πόλεμο και τις συνέπειες στην οικονομία, ο Αλ. Πατέλης σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές και αυτό διότι δεν έχει την ίδια έκθεση στο εμπόριο με Ρωσία και Ουκρανία.

Προέβλεψε, επίσης, ότι έρχεται παγκόσμια άνοδος των επιτοκίων, αλλά και εδώ σημείωσε η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες και αυτό εξαιτίας του ότι το δημόσιο χρέος σε μεγάλο βαθμό είναι στον επίσημο τομέα, ενώ το εσωτερικό χρέος δεν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει μεγάλη πιστωτική επέκταση.

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως σημείωσε παραμένει σταθερός στρατηγικός στόχος, καθώς είναι ένα σαφές δείγμα φερεγγυότητας για την οικονομία. Ανέφερε, επίσης, ότι τρεις είναι οι παράγοντες που συνηγορούν στην απόκτησή της και εκεί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που ήδη επιτυγχάνεται από πέρυσι και θα επιταχυνθεί εφέτος. Ο δεύτερος η μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, που όπως τόνισε μέσα στο 2023 θα είναι σε μονοψήφια επίπεδα, ενώ το τρίτο σημείο είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ανέφερε τρεις μεταρρυθμιστικές κινήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο νόμος για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ και της κατάρτισης, ο νόμος για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που θα επιτρέψει την απομείωση της συμμετοχής του στις εμπορικές τράπεζες.

Τέλος, σημείωσε ότι επιταχύνονται και οι επενδύσεις, με τη σωστή χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ