Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρώ: Σε χαμηλό επίπεδο διετίας η ισοτιμία καθώς αργούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Ευρώ / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών υποχώρησε το ευρώ μετά τη επιβεβαίωση χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) της απόφασής της για σταδιακή μείωση της νομισματικής στήριξης. 

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε την Πέμπτη κάτω από τα 1,08 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020 και παραμένει σήμερα κοντά στο επίπεδο αυτό.

Το ευρώ καταγράφει απώλειες σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου φέτος μετά την πτώση του κατά 6,9% το 2021.

Σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής

Η ΕΚΤ άφησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, να σημειώνει ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης αυξήθηκαν σημαντικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία» και ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ο επικεφαλής αναλυτής της ING Research, Carsten Brzeski, απέδωσε την πτώση του ευρώ στο γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων – οκτώ έως το τέλος του 2023 – από αυτές που υπονοούνται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

«Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ επιβεβαίωσαν τη μάλλον σταδιακή διαδικασία ομαλοποίησης (της νομισματικής πολιτικής)», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίασή της στις αρχές Μαρτίου «επιβεβαιώνουν την προσδοκία της» ότι το τακτικό πρόγραμμά της αγορών ομολόγων (APP) θα τερματιστεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο αναλυτής της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet, επισήμανε ότι η υποχώρηση του ευρώ οφείλεται στην έλλειψη μίας «ισχυρής ένδειξης ή ισχυρής δέσμευσης» από τη Λαγκάρντ για τερματισμό του APP τον Ιούνιο. «Είναι αντίδραση στις θέσεις που είχαν πάρει οι αγορές πριν από τη συνέντευξη Τύπου», δήλωσε.  

Ιούλιο ή Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων 

Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκιά τους σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τις μεγάλες αυξήσεις τιμών, ενώ η ΕΚΤ τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων.

Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο του πολέμου, ο οποίος αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Το σοκ από την πλευρά της προσφοράς σημαίνει μία δύσκολη διελκυστίνδα για το Διοικητικό Συμβούλιο, με δεδομένη την ασθενέστερη ανάπτυξη και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ανέφεραν αναλυτές της Gοldman Sachs. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά σημειώνει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η αύξησή τους τον Ιούλιο, αν επιταχυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Ο σχετικά ήπιος τόνος της ΕΚΤ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις πωλήσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε 0,13 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα στο 0,84% έναντι 0,18% στην αρχή του έτους.

Σημαντική περαιτέρω αύξηση σημείωσε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, η οποία εκτινάχθηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,83%.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ