Νέα
 • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
 • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κάρτα καυσίμων: Πασχαλινή έξοδος με άρση ακινησίας, αλλά... χωρίς επίδομα βενζίνης

Tη δυνατότητα για πασχαλινές εξορμήσεις στους 120.000 ιδιοκτήτες που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, πληρώνοντας μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, έδωσε η ΑΑΔΕ με το άνοιγμα της πλατφόρμας myCar.

Ωστόσο, η λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση καυσίμων φαίνεται να καθυστερεί, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει ακόμα και μετά το Πάσχα. Πολλοί από τους εκδρομείς του Πάσχα ήλπιζαν να λάβουν το επίδομα βενζίνης που θα έδινε μια ανάσα περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις και τα μεγάλα έξοδα αυτών των ημερών.

Για την ψηφιακή άρση ακινησίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς TAXISnet στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν, χωρίς πρόστιμο. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Τι απαιτείται για άρση ακινησίας

Για την άρση της ακινησίας απαιτούνται:

 1. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.
 2. Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
 3. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια επιλέγουν αν επιθυμούν να καταβάλουν ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:

 • Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.
 • Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξουν το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμoynνα καταβάλoυν τέλη κυκλοφορίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι εάν κάποιος κάνει άρση του αυτοκινήτου για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Στην περίπτωση που έχουν ήδη πληρώσει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και επιθυμούν να πληρώσουν ετήσια επιλέγοντας ετήσια τέλη θα υπολογιστεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

Καθυστερεί η πλατφόρμα για τα καύσιμα

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε η πλατφόρμα να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ώστε οι δικαιούχοι να σπεύσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να επωφεληθούν ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε εκ νέου ότι αυτή την εβδομάδα θα τεθεί τελικά σε λειτουργία η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων. Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν δε την καθυστέρηση στην τεχνική πολυπλοκότητα του θέματος. Ωστόσο, αμφισβητείται αυτό το χρονοδιάγραμμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα καθυστέρηση με συνέπεια η πλατφόρμα να ανοίξει μετά τις εορτές του Πάσχα.

Επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν στην κατοχή τους όχημα, μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο κατά πλήρη κυριότητα, συγκυριότητα ή leasing το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην έχει οφειλές για τέλη κυκλοφορίας.

Η επιδότηση καυσίμων είναι 0,22 λεπτά ανά λίτρο για 60 λίτρα τον μήνα και συγκεντρωτικά για 180 λίτρα το 3μηνο που ισχύει η επιδότησης βενζίνης.
Οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας δικαιούνται:

 • 40 ευρώ οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
 • 30 ευρώ οι ιδιοκτήτες μηχανών

Οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας δικαιούνται:

 • 50 ευρώ οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
 • 35 ευρώ οι ιδιοκτήτες μηχανών  

Οσοι επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής κάρτας θα έχουν μπόνους έως 5 ευρώ στο επίδομα καυσίμων έναντι της πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ