Νέα
  • ΓΔ: 911.27 +0.46%
  • Τζίρος: 16,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βέλγιο: Πώς μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει τις εξαγωγές τροφίμων - ποτών 

Πηγή: Pixabay

Τα ελληνικά νωπά και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα ποτά είναι κατηγορίες οι οποίες έχουν ιδιαίτερη δυναμική και προοπτικές στην αγορά του Βελγίου, σύμφωνα με τον οδηγό επιχειρείν, που εξέδωσε η ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

Οι συνολικές εξαγωγές αυτών των προϊόντων είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ και αποτελούν περίπου το 25% των συνολικών εξαγωγών μας προς το Βέλγιο, χωρίς να περιλαμβάνονται τα προϊόντα καπνού. Ιδιαίτερη μνεία θα μπορούσε να γίνει για την αγορά βιολογικών προϊόντων στo Βέλγιο, η οποία αναπτύσσεται με διψήφια ποσοστά. 

Είσοδος στους μεγάλους retailers 
 

Σύμφωνα με το report, η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών σε τρόφιμα - ποτά εξαρτάται από την δυνατότητα διείσδυσης σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες τροφίμων στο Βέλγιο. Η διείσδυση των ελληνικών προϊόντων δυσχεραίνεται από τον ανταγωνισμό παρόμοιων προϊόντων, αλλά και από τον περιορισμένο αριθμό μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων στη βελγική αγορά, οι οποίες την καθιστούν ολιγοπωλιακή και κατά συνέπεια δύσκολα προσβάσιμη από μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.  
 
Το…ατού της μεσογειακής διατροφής 

Ωστόσο, η εδραίωση παγκοσμίως της μεσογειακής διατροφής ως ωφέλιμης, αλλά και η εξοικείωση των Βέλγων με την ελληνική κουζίνα, λόγω του τουρισμού και των ελληνικών εστιατορίων στο Βέλγιο, μπορούν να διευκολύνουν την επιτυχή διείσδυση των ελληνικών προϊόντων. 

Οι προοπτικές για κρασί και ψάρια 

Σχετικά καλές προοπτικές έχουν οι ελληνικοί οίνοι, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έτυχαν σημαντικής προώθησης με πλήθος γευσιγνωσιών από το Γραφείο ΟΕΥ Βρυξελλών σε συνεργασία με φορείς και επιμελητήρια. Το Βέλγιο συνολικά πραγματοποιεί εισαγωγές οίνου αξίας περίπου 1 δισ. ετησίως, καθώς στερείται αξιόλογης τοπικής παραγωγής. 

Τα ελληνικά αλιεύματα, ειδικότερα τσιπούρα και λαβράκι εισάγονται έχουν ιδιαίτερα καλές προοπτικές στην αγορά του Βελγίου. 
 
Έντονος ανταγωνισμός στο ελαιόλαδο 

Μεγάλες προοπτικές έχει και το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο το οποίο, ενώ είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια και εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από ιταλικές και ισπανικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την είσοδό του σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. Τα τελευταία χρόνια η παρουσία του ελληνικού ελαιόλαδου αυξάνεται στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων. To 60% της διανομής του ελαιολάδου (του οποίου, το 85% αντιστοιχεί σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) γίνεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων ειδών διατροφής (Carrefour-GB, Delhaize, Colruyt) και μέσω των καταστημάτων hard discount με κυριότερους εκπροσώπους τα Aldi και Lidl.  

Η παρουσία στα ράφια 

Τα ελληνικά ελαιόλαδα διατίθενται, κυρίως στα μεγάλα σουπερμάρκετ (Carrefour, Delhaize), σε κάποια soft discount καταστήματα (Colruyt) και στους εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων. Ένα μέρος των παραπάνω σουπερμάρκετ (Delhaize, Colruyt, Makro) εισάγουν μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου απευθείας από Ελλάδα ενώ σε κάποια άλλα (Cora, Match) διακινείται το ελληνικό ελαιόλαδο μέσω των εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων.  

Τα ισπανικά, αλλά ιδίως τα ιταλικά ελαιόλαδα, είναι τα μόνα διαθέσιμα στα ράφια των συνοικιακών σούπερ μάρκετ (GB express, Delhaize proxy) και των hard discount (Aldi & Lidl), προπαντός λόγω μεγαλύτερης ποικιλίας των τιμών και καλύτερου marketing, αλλά και λόγω της μεγάλης προβολής των ιταλικών προϊόντων. 

Στήριξη από τα ελληνικά εστιατόρια 

Το σταθερά ανερχόμενο τουριστικό ρεύμα από το Βέλγιο σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικού ελληνικού ομογενειακού στοιχείου (υπολογίζεται σε περίπου 40.000), αλλά και η παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνικών εστιατορίων σε όλο το Βέλγιο, υποβοηθούν και μπορούν περαιτέρω να δώσουν ιδιαίτερη δυναμική και προοπτικές για τα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας στην αγορά του Βελγίου, δεδομένου ότι το βελγικό κοινό είναι αρκετά εξοικειωμένο με την γεύση και την ποιότητά τους. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ