Νέα
  • ΓΔ: 1424.33 +2.17%
  • Τζίρος: 120,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια στο ρεύμα: Πώς θα λειτουργεί το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής - Παράδειγμα

Πηγή: Pixabay

Στη δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος στοχεύει η κυβέρνηση με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σχέδιο που προκρίνεται για την αναχαίτιση των εκρηκτικών τιμών που φτάνει στους καταναλωτές. 

Όπως έχει γράψει η «Η», ο μηχανισμός προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου στο κόστος παραγωγής σε κάθε τεχνολογία ξεχωριστά (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ κλπ). Η διαφορά του κόστους που θα ξεπερνά το όριο, θα δίνεται στους ηλεκτροπαραγωγούς με τη μορφή επιδότησης. 

Με το μοντέλο αυτό, οι χονδρεμπορικές τιμές θα φτάσουν στα επίπεδα του μέσου όρου του περυσινού καλοκαιριού, δηλαδή στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, από τα περίπου 250 ευρώ που κινούνται τον Απρίλιο και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% - 50%.

Η φόρμουλα αυτή βάζει «φρένο» και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Παράδειγμα

Σύμφωνα με παράδειγμα που ετοίμασε για την «Η» το allazorevma.gr είναι εμφανής η δραστική μείωση της τιμής στον λογαριασμό μετά την επιβολή πλαφόν. Ειδικότερα: 

Νοικοκυριό με κατανάλωση 375KWH το μήνα 

Για τον Μάρτιο, όταν η μέση χονδρική τιμή ήταν 272,68ευρώ/MWh

  • πλήρωσε 107 ευρώ.
  • Η κατανάλωση έφτασε τα 38,86 ευρώ(χρέωση ενέργειας και παγίου), ενώ
  • η ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώθηκε στα 108 ευρώ.
  • Χωρίς την κρατική επιδότηση των 40 ευρώ, το τελικό ποσό που θα καλούνταν να πληρώσει ο καταναλωτής θα ήταν σχεδόν 147 ευρώ εκ των οποίων μόλις περίπου το 1/5 θα ήταν για κατανάλωση ρεύματος. 

Για τον Ιούνιο και με το εξεταζόμενο πλαφόν στη χονδρική στο ύψος των 100€/mWH: 

  • για την ίδια κατανάλωση ο λογαριασμός πέφτει στα 70 ευρώ
  • με μηδενική επιδότηση και
  • η ρήτρα αναπροσαρμογής κατρακυλά στα 31 ευρώ.
  • Η χρέωση ενέργειας και παγίου παραμένει η ίδια στα 38,86 ευρώ.
Πηγή: allazorevma.gr

Ελληνική πρόταση στην Κομισιόν

Παρόμοιο μοντέλο είχε προτείνει και η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν από τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τις ελληνικές προτάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, είχε συμπεριληφθεί και το πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προέβλεπε πως η αγορά θα συνέχιζε να εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανόνες που βασίζονται στην οριακή τιμή, ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα καθόριζαν ανώτατα όρια για την αποζημίωση της κάθε τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας.

Εν συνεχεία θα υπολόγιζαν το κόστος καυσίμου για κάθε τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και σε περίπτωση που το κόστος καυσίμου ήταν ακριβότερο από την ανώτατη αποζημίωση, ο παραγωγός θα λάμβανε τη διαφορά.

Τα κράτη θα επιδοτούσαν τους ηλεκτροπαραγωγούς μέσω ενός Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση που επίσης είχε προτείνει να συσταθεί η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη θα είχαν τη δυνατότητα να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια  τα οποία δεν θα υπολογίζονταν στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Τον Ιούνιο με 4μηνη εφαρμογή

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο OPEN, η φόρμουλα θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο, δηλαδή στους λογαριασμούς του ίδιου μήνα θα φανεί η διαφορά, με τις ανακοινώσεις να μην αποκλείεται να γίνουν ακόμα και μέσα στο Μάιο και πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 του ίδιου μήνα.

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει αυτή τη φόρμουλα σε ένα χρονικό ορίζοντα 4 μηνών, σενάριο που κοστολογείται περί τα 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα αποκλείεται η εφαρμογή του μέτρου για έναν χρόνο καθώς το κόστος διπλασιάζεται, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να έχει τα περιθώρια να επανεξετάσει την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί τον ερχόμενο φθινόπωρο.

Δείτε παρακάτω την επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τον Μηχανισμό ECSF στην ΕΕ για πλαφόν στην χονδρεμπορική, επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ