Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια στο ρεύμα: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα τον Απρίλιο - «Καίνε» οι λογαριασμοί

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια του ρεύματος αναδεικνύεται μέχρι στιγμής η Ελλάδα τον Απρίλιο, την ώρα που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να «καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα, μια περίπου εβδομάδα πριν ολοκληρωθεί ο Απρίλιος, βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με μέση μηνιαία τιμή 252,92€/mWH. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία με 248,83€/mWH και η Μάλτα στην τρίτη με 240,04€/mWH.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας είχε την ακριβότερη μηνιαία τιμή και τον Ιανουάριο (227,3€/mWH) και τον Φεβρουάριο (213,43€/mWH).

Ρεύμα

«Φωτιά» οι λογαριασμοί «καίει» η ρήτρα αναπροσαρμογής - Παραδείγματα 

Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι εκοτξεύονται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Λογαριασμοί που έχει στην διάθεσή της η «Η», είναι ενδεικτικοί της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί.

Όπως θα δείτε και εσείς στο παρακάτω τιμολόγιο, το τελικό ποσό είναι 4.525 ευρώ εκ των οποίων τα 2.487 για ρήτρα αναπροσαρμογής.

λογαριασμος

Αντίστοιχα, σε άλλο λογαριασμό ύψους  498,65 ευρώ η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει τα 262,96 ευρώ.

σφδγξη

Προσφυγές και διακονονισμοί

Εκατοντάδες είναι αυτοί που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών προχωρά σε συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας, καταγγέλλοντας ότι οι εταιρείες καρπώνονται υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα οι διακανονισμοί οφειλών στους παρόχους αυξάνονται συνεχώς καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Όπως είχε αποκαλύψει στην «Η», ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, οι διακανονισμοί σημειώνουν άλμα πάνω 65% συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, με τις ρυθμίσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τις 70.000.

Το σχέδιο για αποκλιμάκωση των λογαριασμών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούνιο. Ο μηχανισμός προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου στο κόστος παραγωγής σε κάθε τεχνολογία ξεχωριστά (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ κλπ). Η διαφορά του κόστους που θα ξεπερνά το όριο, θα δίνεται στους ηλεκτροπαραγωγούς με τη μορφή επιδότησης. 

Με το μοντέλο αυτό, οι χονδρεμπορικές τιμές θα φτάσουν στα επίπεδα του μέσου όρου του περυσινού καλοκαιριού, δηλαδή στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, από τα περίπου 250 ευρώ που κινούνται τον Απρίλιο και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% - 50%.

Σύμφωνα με παράδειγμα που ετοίμασε για την «Η» το allazorevma.gr είναι εμφανής η δραστική μείωση της τιμής στον λογαριασμό μετά την επιβολή πλαφόν. Ειδικότερα: 

Νοικοκυριό με κατανάλωση 375KWH το μήνα 

Για τον Μάρτιο, όταν η μέση χονδρική τιμή ήταν 272,68ευρώ/MWh

 • πλήρωσε 107 ευρώ.
 • Η κατανάλωση έφτασε τα 38,86 ευρώ(χρέωση ενέργειας και παγίου), ενώ
 • η ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώθηκε στα 108 ευρώ.
 • Χωρίς την κρατική επιδότηση των 40 ευρώ, το τελικό ποσό που θα καλούνταν να πληρώσει ο καταναλωτής θα ήταν σχεδόν 147 ευρώ εκ των οποίων μόλις περίπου το 1/5 θα ήταν για κατανάλωση ρεύματος. 

Για τον Ιούνιο και με το εξεταζόμενο πλαφόν στη χονδρική στο ύψος των 100€/mWH: 

 • για την ίδια κατανάλωση ο λογαριασμός πέφτει στα 70 ευρώ
 • με μηδενική επιδότηση και
 • η ρήτρα αναπροσαρμογής κατρακυλά στα 31 ευρώ.
 • Η χρέωση ενέργειας και παγίου παραμένει η ίδια στα 38,86 ευρώ.

Image removed.

Πηγή: allazorevma.gr

Με επιδότηση τον Μάιο

Για τον Μάιο έχει κλειδώσει η συνέχιση της απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το που θα κλειδώσει η μέση μηνιαία τιμή της χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής και από αυτή του Μαρτίου. 

Για τον Ιούνιο και έπειτα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω μηχανισμός, με την κυβέρνηση να στοχεύει να ρίξει τη χονδρεμπορική τιμή στο μέσο όρο του περυσινού καλοκαιριού, δηλαδή περίπου 100€/mWH.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ