Νέα
 • ΓΔ: 805.79 -0.57%
 • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συναγερμός στην Αθήνα για το φυσικό αέριο - Στο τραπέζι τα εναλλακτικά σχέδια

Ξεκινά σε λίγη ώρα η κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται τα εναλλακτικά σενάρια για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, εν όψει της πιθανότητας να «κλείσει η στρόφιγγα» ροής του αερίου. Υπό εξέταση είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για το πώς τα κράτη-μέλη μπορούν να διαχειριστούν τις πληρωμές χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η Ρωσία θα δεχτεί αυτή τη μέθοδο..

Το πρωί ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα έχει χρόνο μέχρι τις 20 Μαίου ώστε να αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει καθώς στα τέλη Μαίου λήγει η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom. Η εν λόγω πληρωμή αφορά το φυσικό αέριο του Απριλίου, την πρώτη παράδοση που εμπίπτει στο διάταγμα Πούτιν, το οποίο ισχύει από την 1η Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει οι πληρωμές να θεωρούνται ολοκληρωμένες με την κατάθεση των ευρώ και πριν την μετατροπή τους σε ρούβλια. Αντίθετα, το διάταγμα Πούτιν που έχει ισχύ από 1η Απριλίου προβλέπει ολοκλήρωση της πληρωμής μετά την μετατροπή του ποσού σε ρούβλια.

Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν στην «Η» πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή γραμμή που θα χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα. Μέχρι στιγμής πάντως η κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αναζητείται, καθώς αν ισχύει το δημοσιεύμα του Bloomberg, τότε είναι εμφανές πως η κάθε χώρα προχωρά λίγο - πολύ μόνη της ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησης που έχει από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε οτι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πως είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».

Στο τραπέζι της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης θα πέσει και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ενέργειας: 

 1. Εξασφάλιση περισσότερων φορτίων LNG 
 2. Ενίσχυση της Ρεβυθούσας με extra πλωτή δεξαμενή - μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να λειτουργεί το νέο FSU
 3. Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ - Πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο τεχνικά, καθώς χρειάζονται προσαρμογές και στον αγωγό αλλά και στο Αζερμπαιτζάν 
 4. Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη - Είναι η βασική εναλλακτική της Ελλάδας 
 5. Λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel

Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεγάλο 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μικρό, καθώς η χώρα μας εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ήταν μέχρι πρόσφατα κοντά στο 40%, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω της άνοιξης που ρίχνει την ζήτηση αυξάνοντας ταυτόχρονα την δυναμική των ΑΠΕ έχει πέσει κάτω από 30%. 

Ειδικότερα για σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει ως εξής: 

 • ΑΠΕ: 32,20%
 • Εισαγωγές: 30,19%
 • Φυσικό αέριο: 23,63%
 • Λιγνίτης: 7,43%
 • Υδροηλεκτρικά: 2,58%

Καθώς οι ανάγκες για θέρμανση εξασθενούν, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και καθώς η χώρα μας δεν έχει βαριά βιομηχανία, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας είναι η ηλεκτροπαραγωγή.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, καθώς η τουριστική σεζόν μόλις ξεκινά και το καλοκαίρι η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του τουρισμού και λόγω των αυξημένων αναγκών για ψύξη μέσω κλιματιστικών, που στο σύνολο τους λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στην θέρμανση υπάρχει διαφοροποίηση καυσίμου καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλοι φυσικό αέριο ενώ κάποιοι ηλεκτρικό ρεύμα.  

Με τον πληθυσμό της χώρας αυξημένο κατά 100% και πλέον με τον τουρισμό και τις ανάγκες για κλιματισμό στο φουλ, ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες αν δεν λειτουργήσουν επαρκώς οι εναλλακτικές πηγές. 

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν συνυπολογίσει κανείς πως από την Ρωσία προμηθευόμαστε σχεδόν το μισό αέριο που χρειαζόμαστε, για την ακρίβεια το 39%.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα προς την Γερμανία και την Ιταλία, που είναι δύο μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης με σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. 

Εκλεισε η κάνουλα σε Πολωνία - Βουλγαρία

Πολωνία και Βουλγαρία δεν θα έχουν από σήμερα ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις του στις δύο χώρες, καθώς αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια όπως έχει απαιτήσει ο Πούτιν, δηλώνοντας ωστόσο, οτι έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (...) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ