Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ να μη γίνονται απευθείας πληρωμές σε ρούβλια

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Υπάρχει συμφωνία όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν θα πληρώνουν απευθείας σε ρούβλια για τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Αυτό που γνωρίζουμε και για το οποίο υπάρχει συναίνεση όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το θέμα αυτό, αναφέροντας ότι οι χώρες – μέλη θα πρέπει να θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους για πληρωμή του αερίου με την κατάθεση του ποσού σε ευρώ.

H Ρωσία ζήτησε τον περασμένο μήνα μία νέα διαδικασία πληρωμής του αερίου, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι αγοραστές να ανοίξουν στην Gazprombank έναν λογαριασμό σε ευρώ, το οποίο η ρωσική τράπεζα θα μετατρέπει σε ρούβλια και στη συνέχεια θα τα πιστώνει σε άλλον λογαριασμό, που θα έχει ανοιχθεί με εξουσιοδότηση των αγοραστών.

Ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν να υπάρξει πιο ξεκάθαρη οδηγία από την Κομισιόν για το πώς πρέπει να γίνονται οι πληρωμές, χωρίς να υπονομεύονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Κομισιόν δεν ξέρει πόσες εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα - στην ίδια γραμμή με χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - ότι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν ενδείξεις ότι κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. 

Η δήλωση αυτή αφορά στις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν κάνει ήδη πληρωμές με τη διαδικασία που έχει ζητήσει η Ρωσία και συνολικά 10 εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

Τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, επιβεβαίωσε άλλη πηγή, σημειώνοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια, αλλά όχι οι μεγάλες. «Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε η πηγή. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία, στις οποίες η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα, χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο αντί τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα. 

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε. 
 

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ