Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών καθώς συνεχίζεται η ροή από τη Ρωσία

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) υποχώρησαν σήμερα το πρωί, για δεύτερη ημέρα, καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για να πληρώσουν τις αγορές ρωσικού αερίου, χωρίς παράλληλα να υπονομεύσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.  

Η τιμή αναφοράς για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου άνοιξε σήμερα το πρωί στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στις 11 αυξήθηκε στα 99 ευρώ, κοντά στο χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή των συμβολαίων αυτών έχει μειωθεί περίπου 20% τον Απρίλιο.

Ανοδος των θερμοκρασιών στην Ευρώπη

Οι τιμές του αερίου μειώνονται και επειδή η ζήτηση στην Ευρώπη μπορεί να περιοριστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς προβλέπεται αύξηση των θερμοκρασιών σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία. Το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης έχει συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης.

Αυστρία κια Ουγγαρία θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα

Η αυστριακή εταιρεία OMV έκανε γνωστό πως αναμένει να συνεχισθεί η ροή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, μία ημέρα μετά τη χθεσινή δήλωση υπουργού της κυβέρνησης ότι η Κομισιόν διαμήνυσε στην Αυστρία ότι οι πληρωμές της για προμήθειες από τη Ρωσία συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία.

Η Ουγγαρία δήλωσε ότι μεταβιβάζει ευρώ στην Gazprombank, η οποία στη συνέχεια μπορεί να τα μετατρέπει σε ρούβλια, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναζητούν παρακάμψεις, ώστε να καλύπτουν την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια και ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με τις εις βάρος της κυρώσεις.

Η διαμάχη για τις πληρωμές κλιμακώθηκε πολύ την Τετάρτη, μετά τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το νέο σύστημα πληρωμών.

Η Ρωσία δήλωσε ότι μπορεί να σταματήσει τη ροή και προς άλλους αγοραστές που δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, όμως, οι εταιρείες που ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλια για την πληρωμή του ρωσικού αερίου θα παραβίαζανα τις κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για ροή αερίου από τη Γερμανία προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal – Europe σταθεροποιήθηκαν σήμερα μετά την αύξηση νωρίτερα στην εβδομάδα καθώς η Βαρσοβία αναζητούσε προμήθειες μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ