Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: 9πλάσια η αύξηση της τιμής στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ - Διπλάσια στο ρεύμα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σχεδόν εννιά φορές μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η αύξηση στην τιμή του ρεύματος ήταν σχεδόν διπλάσια.

Οι δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα αποτελούν μία εξήγηση γιατί ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με την Ευρωζώνη αλλά και γιατί οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι απρόθυμες να συναινέσουν σε μία κοινή παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά στο 7,5% από 7,4%.  

Αύξηση 96% στις τιμές του αερίου

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η μέση τιμή της κιλοβατώρας φυσικού αερίου - για κατανάλωση από 20 GJ έως 200 GJ - στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στα 0,1014 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0517 ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, καταγράφηκε δηλαδή μία αύξηση 96% σε ετήσια βάση.

Στην ΕΕ, η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε στα 0,078 ευρώ από 0,070 ευρώ, αντίστοιχα, σημειώνοντας αύξηση μόνο 11%. Η πολύ μικρότερη αύξηση στην τιμή του αερίου στην Ευρώπη εξηγείται από το ότι η χρέωσή του καθορίζεται με συμβόλαια που επηρεάζονται σε μικρότερο βαθμό από τις τιμές στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά (TTF). Αντίθετα, στην Ελλάδα η πληρωμή του αερίου γίνεται κυρίως με βάση τις τιμές TTF, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν από πέρυσι το Φθινόπωρο, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

τιμές αερίου, Eurostat

Αύξηση 20% στην τιμή του ρεύματος

Οσον αφορά στο ρεύμα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας - για μία κατανάλωση από 2.500 έως 5.000 kw- αυξήθηκε στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στα 0,1974 ευρώ από 0,1641 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, δηλαδή κατά 20%.

Από την άλλη πλευρά, στην ΕΕ αυξήθηκε από 0,213 ευρώ στα 0,237 ευρώ, δηλαδή μόνο κατά 11%. Ωστόσο, παρά τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, αυτές παρέμειναν χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

τιμές ρεύματος, Eurostat

Οι τιμές στην ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat, το 36% των λογαριασμών ρεύματος που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αφορούσε φόρους και τέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30% για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους υπήρχαν δύο χώρες της ΕΕ που οι λογαριασμοί ρεύματος μειώθηκαν σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα η Σλοβακία (-6%) και η Ουγγαρία (-0,1%).

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Εσθονία (50%), η Σουηδία (49%) και η Κύπρος (36%).

Τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην ΕΕ είχαν η Ουγγαρία (0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και η Βουλγαρία (0,11 ευρώ).

Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, αυτές μειώθηκαν σε τρεις χώρες της ΕΕ – τη Σλοβακία (12%), την Τσεχία (5%) και την Πορτογαλία (1%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Βουλγαρία (103%), με δεύτερη την Ελλάδα (96%) και τρίτη την Εσθονία (83%), ενώ τις χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά είχαν η Ουγγαρία (0,031 ευρώ) και η Κροατία (0,04 ευρώ).

τιμές ρεύματος και αερίου στην ΕΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ