Νέα
 • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
 • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλαφόν στο ρεύμα: Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά το ψαλίδι στη ρήτρα αναπροσαρμογής - Παραδείγματα

Πηγή: Pixabay

Νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η παρέμβαση στο πεδίο της χονδρικής τιμής του ρεύματος θα ανακοινωθεί εντός Μαίου για να ισχύσει από τον Ιούνιο.

Οι λογαριασμοί που φτάνουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ζαλίζουν και η κυβέρνηση με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σχέδιο που φαίνεται να προκρίνεται για την αναχαίτιση των εκρηκτικών τιμών στοχεύει στη δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Όπως έχει γράψει η «Η», το επικρατέστερο σενάριο για τον μηχανισμό προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου στο κόστος παραγωγής σε κάθε τεχνολογία ξεχωριστά (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ κλπ) κι αυτό καθώς το κόστος παραγωγής για κάθε τεχνολογία είναι διαφορετικό. 

Η διαφορά του κόστους που θα ξεπερνά το όριο, θα δίνεται στους ηλεκτροπαραγωγούς με τη μορφή επιδότησης. Σημασία έχει το πλαφόν που θα μπει για το φυσικό αέριο καθώς αυτό εκτοξεύει τις τιμές.

Στόχος είναι με τα νέα πλαφόν η χονδρική τιμή του ρεύματος (τιμή εκκαθάρισης επόμενης ημέρας) να πέσει κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα είναι στην περιοχή των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Με το μοντέλο αυτό, στόχος είναι οι χονδρεμπορικές τιμές να φτάσουν στα επίπεδα του μέσου όρου του περυσινού καλοκαιριού με αποτέλεσμα τα σημερινά τιμολόγια να ξεφουσκώσουν αντίστοιχα κατά περίπου 30% - 50%

Η φόρμουλα αυτή «ψαλιδίζει» και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με παράδειγμα που ετοίμασε για την «Η» το allazorevma.gr είναι εμφανής η δραστική μείωση της τιμής στον λογαριασμό μετά την επιβολή πλαφόν. Ειδικότερα: 

Νοικοκυριό με κατανάλωση 375KWH το μήνα 

Για τον Μάρτιο, όταν η μέση χονδρική τιμή ήταν 272,68ευρώ/MWh

 • πλήρωσε 107 ευρώ.
 • Η κατανάλωση έφτασε τα 38,86 ευρώ(χρέωση ενέργειας και παγίου), ενώ
 • η ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώθηκε στα 108 ευρώ.
 • Χωρίς την κρατική επιδότηση των 40 ευρώ, το τελικό ποσό που θα καλούνταν να πληρώσει ο καταναλωτής θα ήταν σχεδόν 147 ευρώ εκ των οποίων μόλις περίπου το 1/5 θα ήταν για κατανάλωση ρεύματος. 

Για τον Ιούνιο και με το εξεταζόμενο πλαφόν στη χονδρική στο ύψος των 100€/mWH: 

 • για την ίδια κατανάλωση ο λογαριασμός πέφτει στα 70 ευρώ
 • με μηδενική επιδότηση και
 • η ρήτρα αναπροσαρμογής κατρακυλά στα 31 ευρώ.
 • Η χρέωση ενέργειας και παγίου παραμένει η ίδια στα 38,86 ευρώ.
Πηγή: allazorevma.gr

Νοικοκυριό με κατανάλωση 600KWH το μήνα 

Για τον Μάρτιο, όταν η μέση χονδρική τιμή ήταν 272,68ευρώ/MWh

 • πλήρωσε 195,84 ευρώ.
 • Η κατανάλωση έφτασε τα 62,17 ευρώ(χρέωση ενέργειας και παγίου), ενώ
 • η ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώθηκε στα 173,6 ευρώ.
 • Χωρίς την κρατική επιδότηση των 40 ευρώ, το τελικό ποσό που θα καλούνταν να πληρώσει ο καταναλωτής θα ήταν σχεδόν 236 ευρώ εκ των οποίων μόλις περίπου το 1/5 θα ήταν για κατανάλωση ρεύματος. 

Για τον Ιούνιο και με το εξεταζόμενο πλαφόν στη χονδρική στο ύψος των 100€/mWH: 

 • για την ίδια κατανάλωση ο λογαριασμός πέφτει στα 113 ευρώ
 • με μηδενική επιδότηση και
 • η ρήτρα αναπροσαρμογής κατρακυλά στα 51 ευρώ.
 • Η χρέωση ενέργειας και παγίου παραμένει η ίδια στα 62,17 ευρώ.

Το αγκάθι

Το μεγάλο «αγκάθι» για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται πως μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Πολύ περισσότερο τώρα που ο ενεργειακός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει που θα φτάσουν οι τιμές του φυσικού αερίου την επόμενη περίοδο, καθώς μαίνεται το θρίλερ με τα ρούβλια. 

Το κόστος αποζημίωσης των τιμών στην χονδρική για τους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως αυτές θα διαμορφώνεται πάνω από το πλαφόν, ενέχει τον ρίσκο της εκτόξευσης του δημοσιονομικού κόστους, εφόσον οι συνθήκες εκτροχιαστούν ακόμη περισσότερο, ανάλογα και με την έκβαση του πολέμου αλλά και του μπρα ντε φερ Ρωσίας - Δύσης στο μέτωπο με τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Γι αυτό και η κυβέρνηση προσβλέπει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις

 • είτε για χρηματοδότηση του μηχανισμού
 • είτε για εξαίρεση των κονδυλίων που θα βγουν από τον κρατικό κορβανά, από τον υπολογισμό του ελλείμματος. 

Ελληνική πρόταση στην Κομισιόν

Παρόμοιο μοντέλο είχε προτείνει και η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν από τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τις ελληνικές προτάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, είχε συμπεριληφθεί και το πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προέβλεπε πως η αγορά θα συνέχιζε να εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανόνες που βασίζονται στην οριακή τιμή, ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα καθόριζαν ανώτατα όρια για την αποζημίωση της κάθε τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας.

Εν συνεχεία θα υπολόγιζαν το κόστος καυσίμου για κάθε τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και σε περίπτωση που το κόστος καυσίμου ήταν ακριβότερο από την ανώτατη αποζημίωση, ο παραγωγός θα λάμβανε τη διαφορά.

Τα κράτη θα επιδοτούσαν τους ηλεκτροπαραγωγούς μέσω ενός Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση που επίσης είχε προτείνει να συσταθεί η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη θα είχαν τη δυνατότητα να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια  τα οποία δεν θα υπολογίζονταν στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ