Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η μεταποίηση τον Μάρτιο - Οι δύο αιτίες

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η S&P Global. Ο συνδυασμός της έλλειψης πρώτων υλών και συγχρόνως της υποχώρησης της ζήτησης την οποία προκάλεσαν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών όπως και οι φόβοι για τις οικονομικές προοπτικές, επιβάρυναν την παραγωγή των επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης.

Την ίδια ώρα η εισβολή στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns που έχει επιβάλει η Κίνα εξαίτιας της νέας επιδείνωσης της πανδημίας, έχουν φέρει νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, προβληματίζοντας τους παραγωγούς.

Έτσι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 15 μηνών στο 55,5 τον Απρίλιο από 56,5 τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής βυθίστηκε στο 50,7 από 53,1, που είχε φτάσει τον Μάρτιο.

«Η μεταποιητική παραγωγή σχεδόν σταμάτησε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Απρίλιο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Οι εταιρείες όχι μόνο ανέφεραν ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις ελλείψεις εξαρτημάτων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα νέα lockdown στην Κίνα, αλλά ότι οι αυξανόμενες τιμές και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές έπληξαν επίσης τη ζήτηση».

Το κόστος των εισροών αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας και τα εργοστάσια το μεταβίβασαν στους πελάτες αυξάνοντας τις τιμές τους με ρυθμό ρεκόρ.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανέβηκε στο 77,3 από 74,2, το υψηλότερο από τότε που η S&P Global άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα στα τέλη του 2002.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ