Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ESM: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή Ρέγκλινγκ - Ποιοι είναι υποψήφιοι

Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)

Τέσσερις υποψήφιοι, δύο από χώρες του Νότου, ένας από την Κεντρική και ένας από τη Βόρεια Ευρώπη, θα αναμετρηθούν για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ, η θητεία του οποίου στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων. Πρόκειται για:

  • Τον Ιταλό γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μάρκο Μπούτι,
  • Τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια,
  • Τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Μένο Σνελ και
  • Τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο.

Στις 16 Ιουνίου η επιλογή του νέου επικεφαλής

Οι υποψηφιότητες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 23 Μαΐου 2022 και η επιλογή του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ESΜ αναμένεται να γίνει στην ετήσια σύνοδο του οργάνου στις 16 Ιουνίου με ειδική πλειοψηφία 80% των ψήφων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Πορτογαλία θέλει να διευρύνει την επιρροή της στην Ευρώπη, προωθώντας δυναμικά την υποψηφιότητα του Λεάο, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών και διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας τον Μάριο Σεντένο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022. Ο Σεντένο είχε διατελέσει πρόεδρος του Eurogroup και ήταν ο πρώτος πολιτικός από χώρα του Νότου που ανέλαβε αυτή τη σημαντική θέση.

Ο Γκραμένια διατέλεσε υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επί σχεδόν μία δεκαετία, από τα τέλη του 2013 έως τις αρχές του 2022, έχοντας μεγάλη εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Ο Ιταλός, Μάρκο Μπούτι, είναι από το 2008 γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία θέση πολύ σημαντική στην ΕΕ καθώς χειρίζεται όλα τα σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Ο Ολλανδός, Μένο Σνελ, διατέλεσε

Πόσα δάνεια έχει χορηγήσει ο ESM

Ο ESM είναι το ευρωπαϊκό ταμείο που χορηγεί δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης για να ξεπεράσουν οικονομικές κρίσεις, όπως την κρίση χρέους που αντιμετώπισε με σφοδρότητα η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία και σε μικρότερη έκταση η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Ο ESM, μαζί με το πρόδρομο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 295 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των τριών μνημονίων της, ενώ έχει επιπλέον δυνατότητα δανεισμού ύψους 410 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ