Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανία: Υψηλότερες οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη

Τρόφιμα
Πηγή: Eurokinissi

Πολύ υψηλότερες είναι οι αυξήσεις των τιμών από τις ελληνικές βιομηχανίες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στην Ελλάδα 8,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 5,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που καταγράφηκε στην ΕΕ μετά από αυτή της Ιρλανδίας (36,1%).

Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών είχε αυξηθεί 4,8% στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο έναντι μόλις 1,1% στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας την τρίτη υψηλότερη άνοδο μετά τη Σλοβακία (13,6%) και τη Σλοβενία (5,7%).

Στο 45,4% η αύξηση σε ετήσια βάση

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι τιμές των ελληνικών βιομηχανιών αυξήθηκαν 45,4% έναντι 36,8% στην Ευρωζώνη.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση κατέγραψαν η Ιρλανδία (106,1%), η Ρουμανία (67,6%) και η Δανία (62%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην αιχμή της έκρηξης των τιμών ήταν ο ενεργειακός κλάδος (με αύξηση 11,1% σε μηνιαία και 104,1% σε ετήσια βάση).

Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 2,4% και 8,7% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,8% και 7,9% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ