Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Αύξηση των τιμών μετά την ανακοίνωση για το εμπάργκο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 3% μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό αργό το επόμενο εξάμηνο και έως το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα.

Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,6% κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, διευρύνοντας την άνοδο που σημείωνε πριν τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αν και η Κομισιόν είχε διαμηνύσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρούσε σε εμπάργκο, οι traders εστίαζαν την προσοχή του στο πόσο θα επηρεασθεί η παραγωγή της Ρωσίας από τον πόλεμο.

«Θα είναι μία πλήρης απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, είτε αυτό μεταφέρεται μέσω θάλασσας είτε μέσω αγωγού, αργού και διυλισμένου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με έναν συντεταγμένο τρόπο, με έναν τρόπο που θα επιτρέψει σε εμάς και τους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμηθειών και θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Η Ρωσία εξήγε πέρυσι περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της. Οι ρωσικές εξαγωγές μέσω των λιμανιών στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική ανερχόταν σε 1,57 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, που ήταν αντίθετες σε ένα γρήγορο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και εξαρτώνται πολύ από αυτό, θα δοθεί επιπλέον χρόνος – έως το τέλος του 2023 – για την επιβολή του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η σταδιακή διακοπή του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη θα σημειωθεί σε μία περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει πετρελαϊκή κρίση, κάτι που πιθανόν θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος απεξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα.  

Μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε μία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και άλλων δυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ κατά περίπου 45, εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που δείχνει τη στενότητα που υπάρχει στην αγορά.

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στη αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα επιβεβαιώσει προηγούμενη απόφασή του για μία μικρή αύξηση της παραγωγής.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ