Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τρόφιμα: Κοντά στα υψηλά επίπεδα - ρεκόρ οι διεθνείς τιμές τον Απρίλιο

σιτάρι
Pexels Photo

Κοντά στα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ του Μαρτίου διατηρήθηκαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο καθώς το εμπόριο διαταράχθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διογκώνοντας το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς και αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών που καταρτίζει ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) μειώθηκε λιγότερο από 1% τον Απρίλιο.

«Είναι πράγματι μία ελάχιστη μείωση», δήλωσε οικονομολόγος του FAO, προσθέτοντας: «Οι τιμές παραμένουν ξεκάθαρα πολύ υψηλές και αποτελούν πηγή ανησυχίας, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι ελλειμματικές σε τρόφιμα.

Μείωση τιμών για δημητριακά και έλαια - Αύξηση για κρέατα και γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με τον FAO, οι τιμές μειώθηκαν για σημαντικά τρόφιμα, όπως τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά, αλλά οι τιμές του κρέατος σκαρφάλωσαν στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν.

Ο δείκτης τιμών εκτινάχθηκε 13% τον Μάρτιο, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί ποτέ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεπερνώντας τα επίπεδα της περιόδου 2008-2011 που είχαν συμβάλει σε παγκόσμιες διατροφικές κρίσεις.  

Η ελαφρά πτώση τον Απρίλιο οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης για φυτικά έλαια και στις χαμηλότερες τιμές του καλαμποκιού. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με διαθεσιμότητα φοινικέλαιου από την Ινδονησία, ανέφερε  ο FAO.

Περιορισμοί από την Ινδονησία για εξαγωγές ελαίων

Στην Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εδώδιμων ελαίων στον κόσμο, επιβλήθηκαν πρόσφατα περιορισμοί από την κυβέρνηση στις εξαγωγές, ενώ περιορισμούς στις εξαγωγές δημητριακών έχουν επιβάλει χώρες, όπως η Σερβία και το Καζακστάν.

Η Ινδία έχει δηλώσει επίσης ότι εξετάζει τον περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών μετά το πλήγμα που προκάλεσε ο καύσωνας στις σοδειές, αν και η κυβέρνηση της χώρας είπε ότι δεν βλέπει κάποιο επιχείρημα υπέρ των περιορισμών.

Η ρωσική εισβολή μείωσε τις εξαγωγές της Ουκρανίας σε ένα μικρό ποσοστό, περιορίζοντας τις προμήθειες από έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εξαγωγείς δημητριακών και φυτικών ελαίων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους αγοραστές να ψάχνουν σε άλλες αγορές για προμήθειες, ενώ ορισμένες χώρες περιορίζουν τις εξαγωγές.

Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων και οι ανησυχίες για τον καιρό εντείνουν την απειλή για τις παγκόσμιες προμήθειες και την κρίση πείνας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ