Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Ράλι χωρίς τέλος για τις τιμές παρά τη βουτιά στην αγορά πετρελαίου

Πηγή: Eurokinissi

Μόλις πάει να σβήσει μία... ανάφλεξη ακρίβειας η κυβέρνηση, ανάβει μία άλλη δίπλα ακριβώς. Ετσι, μετά την ανακοίνωση των παρεμβάσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που εκτιμάται ότι θα δώσει μία πραγματική ανάσα στην οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι λιανικές τιμές στα καύσιμα πραγματικά καλπάζουν, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται μία ανάσα από τα 2,4 ευρώ το λίτρο, ενώ σε όλη την Ελλάδα η μέση τιμή πλησιάζει τα 2,2 ευρώ το λίτρο.

Την ώρα που οι τιμές στην αντλία κινούνται με «σπασμένα τα φρένα», στις διεθνείς αγορές σήμερα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παρουσιάζουν μεγάλη πτώση, απόρροια της αναταραχής στα χρηματιστήρια και της αναζωπύρωσης του φόβου για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Ετσι η τιμή του Brent χάνει πάνω από 6,5 δολάρια το βαρέλι και υποχωρεί ξανά μετά από περίπου μία εβδομάδα κάτω από τα επίπεδα των 106 δολαρίων το βαρέλι.

Σε ανοδική τροχιά και η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, που αποτελούν έναν από τους δύο παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή στην αντλία.

Νέο ρεκόρ για αμόλυβδη και diesel 

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή στην βενζίνη βρίσκεται (στοιχεία της Κυριακής 8 Μαΐου), στα 2,168 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές η τιμή βρίσκεται κατά πολύ υψηλότερα.

Η τιμή του Diesel Κίνησης σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ ανά λίτρο και αν υπολογιστεί και η επιδότηση του κράτους στην αντλία, ύψους 15 λεπτών ανά λίτρο, τότε η πραγματική μέση τιμή εκτοξεύεται στα 2,059 ευρώ το λίτρο.

Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις Κυκλάδες, με την αμόλυβδη σε μέσα επίπεδα να διαμορφώνεται σε 2,349 ευρώ το λίτρο και το Diesel κίνησης σε 2,074 ευρώ ανά λίτρο.

Αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη εν λόγω αγορά αναφέρουν ότι οι τιμές είναι παρά φύση υψηλές και πλέον αντίδραση υπάρχει μόνο τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές αυξάνονται, ενώ καμία απολύτως αντίδραση δεν υπάρχει στην πτώση τιμών ή για την ακρίβεια η όποια αντίδραση είναι για τα... μάτια του κόσμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ενόχληση για την πορεία των τιμών και δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αναληφθεί δράση από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να επιλυθούν κάποιες παθογένειες που υπάρχουν στην αγορά.

Τέλος να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα πτωτική ήταν η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου σήμερα στην αγορά. Συγκεκριμένα βρέθηκε στα 93,9 ευρώ, έχοντας πτώση 7,7%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ