Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το ρεύμα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό - Πόσο μπορεί να τον «κοντύνουν» τα μέτρα

Πηγή: Ευρωκίνηση

Σοκ προκάλεσε στους περισσότερους το άκουσμα του ύψους του πληθωρισμού, στο 10,2%, που γυρίζει την Ελλάδα στον μακρινό Ιανουάριου του 1995, όταν και ο πληθωρισμός ήταν στο 10,7%. Από εκεί και πέρα και για 326 μήνες (!!!) ο πληθωρισμός ήταν κάτω από αυτό το επίπεδο.

Η «μαύρη τρύπα» στην εικόνα αυτή είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 1/3 του πληθωρισμού αφορά αποκλειστικά και μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα. Δηλαδή από τις 10,2 ποσοστιαίες μονάδες που έχει επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, οι 3,43 μονάδες αφορούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας, πόσο σοβαρή είναι η επίπτωση του ρεύματος στην διαμόρφωση του πληθωρισμού, αρκεί να σημειώσουμε ότι το φυσικό αέριο που σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο, εμφανίζεται αυξημένο κατά 123%, συμμετέχει στην γενικότερη αύξηση κατά μόλις 0,29%.

Με λίγα λόγια το φυσικό αέριο ως επίπτωση στον πληθωρισμό, αντιστοιχεί μόλις στο 2,8%, του συνόλου, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα στο 33,6%.

Αν πάει κάποιος πιο μακριά θα αντιληφθεί, ότι ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα αντιστοιχούν στο 62% του συνολικού πληθωρισμού. Πιο συγκεκριμένα, το ρεύμα συμμετέχει με 3,43 μονάδες, τα καύσιμα με 1,61 μονάδες και το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,28 μονάδες.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν οι τιμές πρωτίστως του ρεύματος και επιπροσθέτως των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, μειωνόταν ή εξέλειπαν με έναν… μαγικό τρόπο, τρόπο, τότε ο πληθωρισμός θα ήταν σε άλλα επίπεδα εντελώς διαφορετικά. Καθαρά υποθετικά, αν οι τιμές στα τρία αυτά αγαθά επέστρεφαν στα περυσινά επίπεδα, τότε ο πληθωρισμός θα ήταν στο 3,9%.

Και αυτή είναι η πρωτογενής επίπτωση στον συνολικό πληθωρισμό. Υπάρχουν και οι δευτερογενείς επιπτώσεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστούν, αλλά αναλυτές τις προσδιορίζουν σε περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά συνέπεια ο πληθωρισμός σε πραγματικές συνθήκες με εξαίρεση τριών μόνο ενεργειακών προϊόντων θα ήταν κάτω του 2%.

Ανάσα στον πληθωρισμό η παρέμβαση στο ρεύμα 

Ετσι λοιπόν στόχευση της κυβέρνησης, είναι να μπορέσει να παρέμβει δραστικά σε αυτό ακριβώς το κομμάτι. Ηδη οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί έχουν ως στόχο, από την 1η Ιουλίου οι τιμές του ρεύματος, να επιστρέψουν περίπου στα επίπεδα τα περσινά και να καλύπτουν το 70% έως 80% των αυξήσεων.

Αν αυτό γίνει πράξη, τότε μπορεί η επιβάρυνση από το ηλεκτρικό ρεύμα στον πληθωρισμό να περιοριστεί από τις 3,43 μονάδες σήμερα στις 2,4 μονάδες. Αν θεωρητικά σε πρωτογενή φάση ίσχυε το μέτρο τον Απρίλιο, με έναν πρόχειρο υπολογισμό ο πληθωρισμός θα ήταν της τάξεως του 7%.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση που έχει εξαγγελθεί, αν βέβαια κριθεί και αποτελεσματική στην πράξη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ