Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές καθώς η ΕΕ διευκολύνει τις πληρωμές στη Ρωσία

Καθοδικά κινήθηκαν σήμερα, μετά το άνοιγμα της αγοράς, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχωρώντας έως τα 94 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν και μετά τις 11 διαμορφώνονταν στα 96 ευρώ, περίπου 1% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Η τιμή αναφοράς των συμβολαίων παράδοσης στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) υποχώρησε έως και 3%, μετά την πτώση κατά 9,2% την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη μείωση της τιμής συνέβαλε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο δίνεται δυνατότητα στις ενεργειακές εταιρείες να πληρώνουν το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Η ΕΕ αναμένεται να δώσει νέα οδηγία στους αγοραστές σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του αερίου, ικανοποιώντας την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας παράλληλα το ενδεχόμενο παραβίασης των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ανήσυχοι οι traders

Οι traders ήταν ανήσυχοι, αναμένοντας τη νέα καθοδήγηση από τις Βρυξέλλες, καθώς στο τέλος του μήνα λήγουν οι περισσότερες προθεσμίες πληρωμής.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τις εταιρείες να δεχθούν μία νέα μέθοδο πληρωμής, με το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην Gazprombank, έναν σε ευρώ ή δολάριο, ανάλογα με το νόμισμα αναφοράς της σύμβασης, και έναν άλλο σε ρούβλια.  

Με τη νέα οδηγία, η Ευρώπη θα διαμηνύσει στις εταιρείες ότι θα πρέπει να προχωρούν σε μία ξεκάθαρη δήλωση ότι θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η ΕΕ θα μπορούσε, επίσης, να βάλει πλαφόν στις τιμές του αερίου, αν η Ρωσία διακόψει ή μειώσει σημαντικά τη ροή αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά ενέργειας, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg.

H ροή του ρωσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία αναμένεται να είναι μικρότερη σήμερα, με βάση τις παραγγελίες πωλήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, η ροή μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε μετά την αδρανοποίηση ενός βασικού κόσμου από τον διαχειριστή φυσικού αερίου της χώρας, ο οποίος επικαλείται αδυναμία λειτουργίας του επειδή βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις. Η μείωση της ροής μέσω της Ουκρανίας είχε οδηγήσει στην αύξηση των τιμών του αερίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ