Νέα
  • ΓΔ: 1419.74 +0.44%
  • Τζίρος: 23,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ για ψηφιακό ευρώ: Πότε θα προχωρήσει - Τα οφέλη και ο ανταγωνισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ξεκινήσει την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, μιας ηλεκτρονικής έκδοσης χαρτονομισμάτων και κερμάτων, έως το τέλος του επόμενου έτους. «Η συλλογική μας προσπάθεια είναι το κλειδί για την προετοιμασία και την τελική επιτυχία ενός ψηφιακού ευρώ», ανέφερε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε ομιλία του στο Εθνικό Κολλέγιο της Ιρλανδίας

«Στα τέλη του 2023 θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μια φάση υλοποίησης για να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε τις κατάλληλες τεχνικές λύσεις και επιχειρηματικές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή ενός ψηφιακού ευρώ», είπε ο Πανέτα. «Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια», επισήμανε.

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για την πιθανή έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ, θέλουμε να ακούσουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία γενικότερα.(...) Οι νέοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ και πρέπει να τους ακούσουμε. Ζούμε σε ταραχώδεις εποχές. Καθώς αντιμετωπίζουμε την πιο σοβαρή γεωπολιτική κρίση από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι παλιές βεβαιότητες αμφισβητούνται όλο και περισσότερο. Η εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε περαιτέρω αμφιβολίες για την αξιοπιστία μιας παγκόσμιας τάξης που επέτρεψε μια άνευ προηγουμένου οικονομική αλληλεξάρτηση», υπογράμμισε ο Φάμπιο Πανέτα.

Όπως είπε, στον οικονομικό τομέα, οι παλιές βεβαιότητες αρχίζουν επίσης να παραπαίουν. «Οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι μεταβαλλόμενες συνήθειες πληρωμών και ο αγώνας για την υπεροχή των πληρωμών δοκιμάζουν τη συμπληρωματικότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρήματος, που αποτελεί εδώ και καιρό τον ακρογωνιαίο λίθο του νομισματικού μας συστήματος».

Στροφή σε πληρωμές χωρίς μετρητά

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα ενίσχυε τη νομισματική μας κυριαρχία και θα παρείχε μια μορφή χρημάτων από την Κεντρική Τράπεζα για την πραγματοποίηση καθημερινών ψηφιακών πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, όπως τα μετρητά για φυσικές συναλλαγές», τόνισε, προσθέτοντας: «Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν μια αξιόπιστη και σταθερή νομισματική βάση στην οποία οι μεσάζοντες όπως οι τράπεζες δημιουργούν νέες υπηρεσίες πληρωμών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτή η συνύπαρξη υπήρξε ισχυρός μοχλός σταθερότητας και καινοτομίας. Ωστόσο, η ψηφιακή διακοπή και η φθίνουσα χρήση μετρητών – η μόνη μορφή κρατικού χρήματος που είναι διαθέσιμη επί του παρόντος στο κοινό – απειλούν να ανατρέψουν αυτή την ισορροπία. Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε πληρωμές χωρίς μετρητά. Μόνο το 20% του αποθέματος μετρητών χρησιμοποιείται τώρα για πληρωμές, από 35% πριν από δεκαπέντε χρόνια».

Κίνδυνος για την Ευρώπη

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το δημόσιο χρήμα να περιθωριοποιηθεί, για δύο λόγους, υπογράμμισε, εξηγώντας: «Πρώτον, μόνο λίγοι παγκόσμιοι παίκτες έχουν φτάσει να κυριαρχούν σε ορισμένα τμήματα της αγοράς πληρωμών, όπως οι πληρωμές με κάρτα και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτή η τάση θα μπορούσε να ενισχυθεί από την επέκταση των μεγάλων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών αξιοποιώντας τη μεγάλη καταναλωτική βάση και τη θέση τους σε συναφείς αγορές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνισους όρους που βλάπτουν τον ανταγωνισμό και εγείρουν ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων. Και δημιουργώντας περαιτέρω εξαρτήσεις από μη ευρωπαίους παρόχους, θα μπορούσε να απειλήσει τη νομισματική κυριαρχία της Ευρώπης εάν το χρήμα της κεντρικής τράπεζας δεν βρίσκεται πλέον στην καρδιά του συστήματος πληρωμών».

Μετατροπή

«Δεύτερον, ακόμη και οι ψηφιακές πληρωμές θα εξαρτηθούν τελικά από τον καθοριστικό ρόλο του δημόσιου χρήματος για να λειτουργήσουν ομαλά. Η εμπιστοσύνη ότι "ένα ευρώ είναι ένα ευρώ" όποια μορφή κι αν έχει, βασίζεται στην ικανότητά μας να μετατρέπουμε ιδιωτικό χρήμα – όπως κεφάλαια που διατηρούνται σε τραπεζικές καταθέσεις ή ψηφιακά πορτοφόλια – σε δημόσιο χρήμα, που είναι η ασφαλέστερη διαθέσιμη μορφή χρημάτων.» 

Κρυπτονομίσματα

Αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα τόνισε ότι «Παρά τους ισχυρισμούς ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια αξιόπιστη μορφή "νομίσματος" χωρίς δημόσιο έλεγχο, είναι πολύ επικίνδυνα για να λειτουργήσουν ως αξιόπιστο μέσο πληρωμής. Συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και εγείρουν πολλαπλές ανησυχίες για τη δημόσια πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όποιος επενδύει σε κρυπτογράφηση πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει όλη του την επένδυση».

Τα οφέλη ενός ψηφιακού ευρώ

Οι αυξανόμενες πληρωμές χωρίς μετρητά και η επέκταση των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων αποκαλύπτουν μια αυξανόμενη ζήτηση για αμεσότητα και ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέτα. «Αν οι κεντρικές τράπεζες δεν ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση, θα το κάνουν άλλοι», τόνισε.

«Εννέα χώρες έχουν πλέον κυκλοφορήσει ένα ψηφιακό νόμισμα και ορισμένες μεγάλες οικονομίες έχουν προχωρήσει αρκετά στην έρευνα, όπως η Κίνα», υπογράμμισε.

«Το ψηφιακό χρήμα που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα θα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για ψηφιακές πληρωμές. Θα ήταν ένα υγιές, αξιόπιστο μέσο πληρωμής σχεδιασμένο για το δημόσιο συμφέρον. Και θα διατηρούσε τη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού χρήματος που μας έχει εξυπηρετήσει καλά μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

«Στην Ευρώπη, η έκδοση ψηφιακού ευρώ θα μας επέτρεπε να προστατεύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία», είπε.

«Θα ισοπεδώσει τους όρους ανταγωνισμού επιτρέποντας στους μεσάζοντες –συμπεριλαμβανομένων των μικρών, οι οποίοι συνήθως είναι λιγότερο ικανοί να συμβαδίσουν με την καινοτομία– να προσφέρουν περισσότερα τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα σε ανταγωνιστική τιμή. Και θα επιτρέψει τη γρήγορη κλιμάκωση καινοτόμων λύσεων πληρωμών ώστε να καλύπτουν ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του χάσματος με οικονομίες όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να επεκταθούν σε μια μεγάλη αγορά που δεν είναι κατακερματισμένη σύμφωνα με τις κρατικές γραμμές, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Ενα ψηφιακό ευρώ θα έχει ως στόχο να προσφέρει ένα μέσο πληρωμής που είναι δωρεάν, διαθέσιμο για όλες τις ψηφιακές πληρωμές και προσβάσιμο σε όλους, παντού. Θα επιδιώξει να υποστηρίξει την οικονομική ένταξη σε μια εποχή που η τεράστια μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να επηρεάζει ευάλωτους πελάτες», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ