Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Κομισιόν βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

«Φρένο» σε μέτρα στήριξης με δημοσιονομικό αντίκτυπο βάζει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Επιτρόπου για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Επίτροπος.

Ανέφερε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωσή της με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2%.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν τόνισε ότι τα περισσότερα έκτακτα κρατικά μέτρα στήριξης θα λήξουν το 2022 και ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 προβλέπεται στο 1,3% του ΑΕΠ και στην πρόβλεψη αυτή, όπως σημειώνει η έκθεση, έχει υπολογισθεί η παράταση δύο «φιλικών στην ανάπτυξη» φορολογικών ελαφρύνσεων «που θα έληγαν φέτος» - για την προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστους στα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης, υπονοώντας την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλλεγγύης και ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. 

Εξάλλου, σχετικά με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή.

Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων. «Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία).

Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ