Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Με σπασμένα φρένα οι τιμές - Σε απόγνωση καταναλωτές και οικονομία

Πηγή: Eurokinissi

Με σπασμένα φρένα κινούνται οι τιμές στην αγορά των καυσίμων και η πολιτεία εμφανίζεται μάλλον αδύναμη να ελέγξει το κύμα αισχροκέρδειας που έχει ξεσπάσει και σαρώνει τα πάντα στο διάβα της.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ενόχληση από την αδυναμία που δείχνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να περιορίσουν το κύμα αυτό της ακρίβειας και οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναληφθούν δράσεις.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που αναφέρονται στην Κυριακή, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε τα 2,2 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ενώ ανάλογη είναι η πορεία και της τιμής του diesel κίνησης.

Σε απόγνωση οι καταναλωτές 

Και ενώ η κερδοσκοπία καλπάζει, ανάλογη πορεία έχουν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου που και σήμερα παρουσίασαν σημαντική άνοδο. Η τιμή το πετρελαίου Brent βρέθηκε στην περιοχή των 113 δολαρίων το βαρέλι. Το μόνο ίσως θετικό στοιχείο, είναι ότι η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Αντίθετα κινήθηκε ελαφρά ανοδικά.

Η σημερινή τιμή είναι η υψηλότερη από τις 20 Μαρτίου. Και ενώ οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές είναι συχνές, στην ελληνική αγορά η κούρσα είναι διαρκής και δεν υπάρχουν μεταβολές ενδιάμεσα όταν και οι τιμές υποχωρούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε ακολουθήσει μία έντονα πτωτική πορεία και έφτασε μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ομως στην αντλία η πορεία αυτή ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. Καμία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, οι τιμές δεν παρουσίασαν πτώση, έστω και οριακή. Αντίθετα ακολουθήθηκε μία σταθερά ανοδική πορεία.

Ετσι, λοιπόν, την Κυριακή η μέση τιμή της βενζίνης, διαμορφώθηκε στα 2,204 ευρώ το λίτρο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτμος και η Αμοργός, όπου οι τιμές οδεύουν αισίως προς τα 2,7 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή του diesel κίνησης ήταν χθες στα 1,892 ευρώ το λίτρο, ενώ αν υπολογιστεί και η επιδότηση του κράτους, τότε φτάνει σε πραγματικές συνθήκες τα 2,042 ευρώ το λίτρο.

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, επισήμως αναφέρεται ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρας για νέα παρέμβαση, αλλά είναι σίγουρο ότι η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους και δύσκολα θα συνεχιστεί η κατάσταση χωρίς να συμβαίνει τίποτε απολύτως.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον στο τραπέζι, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδα (μείωση φόρων), όσο και σε επίπεδο εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς (επιβολή πλαφόν στην λιανική).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ