Νέα
  • ΓΔ: 799.32 -0.78%
  • Τζίρος: 11,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η χαμηλή πτήση του ευρώ ανησυχεί την ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

H χαμηλή πτήση του ευρώ το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει την ακρίβεια στην Ευρωζώνη καθώς αυξάνει τις τιμές των προϊόντων που τιμολογούνται σε δολάρια, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των καυσίμων.

Το πρόβλημα που προκαλείται από το ισχυρό ευρώ έχει αναδειχθεί και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν θέτει μεν κάποιο στόχο αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ, αλλά δεν είναι και αδιάφορη όταν αυτή υποχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να εντείνεται ο πληθωρισμός σε μία περίοδο που είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο.

Με το ευρώ να έχει υποχωρήσει πάνω από 8% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους - κυμαίνεται σε ένα επίπεδο περί τα 1,05 δολάρια τις τελευταίες ημέρες -  και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει φθάσει στο 7,4% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές της ενέργειας, η ισοτιμία αποτελεί πηγή ανησυχίας και για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η αδυναμία του ενιαίου νομίσματος μπορεί να απειλήσει την προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

«Θα τονίσω το εξής: Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις στη μεσοσταθμική συναλλαγματική ισοτιμία ως έναν σημαντικό μοχλό εισαγόμενου πληθωρισμού. Ενα ευρώ που είναι τόσο χαμηλό θα ήταν αντίθετο στον στόχο μας για σταθερότητα των τιμών».

ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Οι λόγοι της αδυναμίας του ευρώ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανατίμηση του δολαρίου – και εξ αντιδιαστολής η υποτίμηση του ευρώ – οφείλεται στην αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ευνοεί τα νομίσματα που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» καθώς και στο ότι η Fed έχει αρχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Αν η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο την ισοτιμία του ευρώ, είναι με τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική και δεν είναι τυχαίο ότι η διολίσθησή της σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την προαναγγελία ουσιαστικά της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο από σειρά στελεχών της.

Βέβαια, η ΕΚΤ δεν αναμένεται, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, να αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια όσο η Fed, αλλά με τον περιορισμό της διαφοράς των επιτοκίων θα μπορεί να οδηγήσει σε μερική ανάκτηση των απωλειών του ευρώ.

Οι δηλώσεις αναλυτών

Ο επικεφαλής αναλυτής για τις ισοτιμίες της JPMorgan Private Bank, Sam Zief, δήλωσε στο CNBC ότι για να υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία του ευρώ, θα έπρεπε να υπάρξει μία πτωτική αναθεώρηση των προσδοκιών για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της εταιρείας του.  

Σε ανάλυση της Deutsche Bank σημειώνεται ότι το risk premium λόγω του πολέμου που έχει υπολογισθεί στην ισοτιμία του δολαρίου κινείται τώρα «στο απώτερο ακραίο όριο», ακόμη και μετά τον υπολογισμό των διαφορών στα επιτόκια.

Ο εκ των επικεφαλής για τη συναλλαγματική πολιτική της Deutsche Bank, George Saravelos, είπε πως πιστεύει ότι είναι κοντά το σημείο καμπής για την ισοτιμία του ευρώ. «Δεν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση και τα ευρωπαϊκά στοιχεία – σε αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα – συνεχίζουν να είναι καλύτερα από αυτά των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και πολλοί αναλυτές δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάρια, ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά το ευρώ θα εξασθενήσει περαιτέρω.

Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jonas Goltermann, ανέφερε σε ανάλυσή του ότι η πρόσφατη αλλαγή ρητορικής της ΕΚΤ, στην κατεύθυνση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, δεν καλύπτει την απόσταση που υπάρχει από τη Fed. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κινηθεί σε επίπεδο αντίστοιχο με τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ η ΕΚΤ θα είναι λιγότερο επιθετική σε σχέση με ό,τι προεξοφλείται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ