Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δεν είναι δωρεά και δεν δηλώνεται το χαρτζιλίκι μέσω IRIS

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφορικά με τη μεταφορά χρημάτων από γονείς προς τα τέκνα τους μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, η μεταφορά χρηματικών ποσών από γονείς σε παιδιά για την κάλυψη καθημερινών ή μικροεξόδων, το λεγόμενο «χαρτζιλίκι», δεν συνιστά δωρεά και, ως εκ τούτου, δεν γεννά φορολογική υποχρέωση. Το ίδιο ισχύει και για τις χρηματικές μεταφορές που πραγματοποιούνται για την κάλυψη γενικότερων δαπανών διαβίωσης των τέκνων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις περιπτώσεις όπου το τέκνο είναι προστατευόμενο μέλος, δηλαδή ανήλικο ή φοιτητής έως και 25 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συγκεκριμένες μεταφορές χρημάτων εντάσσονται στο πλαίσιο της γονικής υποχρέωσης συντήρησης και δεν αντιμετωπίζονται ως δωρεές από τη φορολογική νομοθεσία.

Κατά συνέπεια, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης δωρεάς ούτε η καταχώριση των σχετικών ποσών στην ψηφιακή πλατφόρμα myPROPERTY, ανεξαρτήτως του τρόπου μεταφοράς, εφόσον πρόκειται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης ή μικροεξόδων των τέκνων.

Οι διευκρινίσεις αυτές αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ορθής πληροφόρησης και στη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου για τους φορολογούμενους, αποτρέποντας παρερμηνείες και περιττές δηλωτικές υποχρεώσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ