Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

FT: Η Κομισιόν προτείνει ρήτρα διαφυγής και το 2023 αλλά με αστερίσκους για την Ελλάδα

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της παράτασης της ρήτρας διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες και το 2023, λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αλλά με αυστηρή εποπτεία και περιορισμούς στη δημοσιονομική διαχείριση για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές, το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε χθες να συστήσει την αναστολή ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το επόμενο έτος, ώστε να επανέλθουν σε ισχύ οι κανόνες από το 2024.

Ωστόσο η Κομισιόν σχεδιάζει, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, να συνδυάσει την παράταση της ρήτρας διαφυγής με ένα ειδικό καθεστώς σφιχτής δημοσιονομικής παρακολούθησης για τις χώρες με υψηλό χρέος, απαιτώντας μάλιστα από αυτές τις χώρες – όπως η Ελλάδα και η Ιταλία – να κρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών δαπανών τους κάτω από τον ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ τους.

Η ισχύς των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ είχε ανασταλεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αναμενόταν να επαναφερθεί το 2023 καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανέκαμψαν από την κρίση του κορονοϊού, αλλά μετά τον πόλεμο εντάθηκαν οι φωνές που ζητούσαν την αναστολή του για ένα ακόμη έτος.

Ο Τζεντιλόνι είχε προϊδεάσει

Για το «δημοσιονομικό φρένο» στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες με υψηλό χρέος είχαν προϊδεάσει η Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις της και ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις που έκανε μετά την παρουσίασή τους.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά αναφορικά με τη μείωση του επιπέδου χρέους και τον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είχε πει τότε ο Επίτροπος.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν τόνισε ότι τα περισσότερα έκτακτα κρατικά μέτρα στήριξης θα λήξουν το 2022 και ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 1,3%. 

Πλαφόν στον ρυθμό αύξησης των δαπανών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσγείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 3,5% από το 4,9% που ανέμενε τον Φεβρουάριο, ενώ για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη 3,1%.

Η πρόταση να τεθεί πλαφόν στον ρυθμό αύξησης των δημόσιων δαπανών είναι ένας τρόπος να επιτύχει η Ελλάδα το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα μετά από το έλλειμμα που φέτος υπολογίζεται σε 2%. Και αυτό επειδή οι δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο από το ΑΕΠ ενώ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν το ίδιο ή και περισσότερο.

Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα τρόπο συγκράτησης και μείωσης του χρέους. 

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την προτεινόμενη παράταση την ερχόμενη εβδομάδα στο επικείμενο Eurogroup αλλά πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε κοινή απόφαση, τόνισε ένας αξιωματούχος στο Politico. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ