Νέα
  • ΓΔ: 1420.66 +0.10%
  • Τζίρος: 19,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το 2021 δεν έχει καμία σχέση με το 2010 και την είσοδο στα μνημόνια

Ελληνική Οικονομία: Η αύξηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ξανά στο σκάνερ των δανειστών / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν την κατάσταση της οικονομίας του 2020 με αυτή του 2009, «χρονιά διαβατήριο» για την είσοδο της Ελλάδος στα μνημόνια. Αν πάντως κάποιος δει αναλυτικά τα επιμέρους στοιχεία, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, θα διαπιστώσει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει σοβαρή σύγκριση.

Οι διαφορές 

Η κυριότερη ίσως διαφορά είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα στην οικονομία είναι εξωγενές και όχι απόρροια δυσλειτουργίας στον πυρήνα της οικονομίας, όπως συνέβη το 2009.

Ψευδώς αρκετοί θεωρούν ότι κυρίαρχο πρόβλημα του 2009 ήταν αποκλειστικά το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, είναι σήμερα αρκετά υψηλότερα από ότι ήταν τότε.

Όταν η Ελλάδα εισήλθε στο μνημόνιο, βασική αιτία θεωρήθηκε ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Στην οικονομική επιστήμη δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας του τι σημαίνει μη βιώσιμο χρέος. Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι όσο ένας δανειολήπτης εξυπηρετεί το χρέος του και έχει να εχέγγυα να το εξυπηρετεί σε ένα βάθος χρόνου, τότε αυτό είναι βιώσιμο.

Δημόσιο χρέος 

Το 2009 η Ελλάδα είχε δημόσιο χρέος περίπου 270 δισ. ευρώ και σήμερα το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί 337 δισ. ευρώ. Τότε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 126,8% και σήμερα είναι σχεδόν 200%.

Και όμως σήμερα όλοι οι διεθνείς οίκοι, θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τότε θεωρούσαν ότι δεν είναι.

Τι άλλαξε όμως;

Η Ελλάδα τότε είχε το διπλό έλλειμμα. Τόσο δημοσιονομικό, όσο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σήμερα τα δύο αυτά μεγέθη είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα ήταν ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 15,4% ή 33 δις ευρώ.

Το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα, αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ακόμη, τείνει να διαμορφωθεί στα 19 δις περίπου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό του ΑΕΠ, πέριξ του 11% ή κοντά στα 19 δισ ευρώ.

Έλλειμμα ισοζυγίου

Το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν στα 29,33 δις που αντιστοιχούσε το 13,8%

Το 2020, αν και τα επίσημα στοιχεία έχουν αναφορά στο 11μηνο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά ή λίγο πάνω από τα 12 δις, ποσοστό 7,2%

Γίνεται λοιπόν απόλυτα κατανοητό, ότι η ελληνική οικονομία σήμερα, είναι σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ακόμη και παρά το γεγονός η παραγωγή, η κατανάλωση και η παροχή υπηρεσιών τράβηξαν «χειρόφρενο» με κρατική εντολή είναι σε απείρως καλύτερη κατάσταση από ότι 11 χρόνια πριν.

Και το κυριότερο βέβαια, μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ. Μπορεί να περιμένει ότι θα λειτουργήσει στην οικονομία η λογική του ελατηρίου. Αυτό εξάλλου προβλέπουν και όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης., δηλαδή μετά την πίεση να εκτιναχθεί και να σημειώσει ανάπτυξη αρκετά υψηλή. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ