Νέα
  • ΓΔ: 795 -1.33%
  • Τζίρος: 15,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καπόπουλος (Alpha Bank): Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη από την αύξηση των επιτοκίων

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι κυρίως "εισαγόμενος" πληθωρισμός κόστους και όχι πληθωρισμός υπερβάλλουσας ζήτησης, θα δυσχεράνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Alpha Bank, Παναγιώτη Καπόπουλο.  

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καπόπουλος επεσήμανε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων, τις οποίες έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ με σκοπό τη μείωση του πληθωρισμού, θα εξασθενήσουν ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και θα υπάρξει κίνδυνος επιστροφής στην ύφεση.

Όπως ανέφερε, η δημοσιονομική πολιτική κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης της αγοραστικής δύναμης και της προστασίας του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης μέσω φορολογικών διευκολύνσεων, επιδοτήσεων σε τιμολόγια ηλεκτρισμού και παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας.

Η χρηματοδότηση αυτών των μέτρων αναμένεται να γίνει, αφενός μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού και των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και αφετέρου μέσω της υψηλής φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νομισματική πολιτική από την άλλη πλευρά θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και παράλληλα να συγκρατήσει βραχυπρόθεσμα τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Ήδη, οι νομισματικές αρχές πολλών χωρών σταδιακά ελαττώνουν τα μέτρα στήριξης που είχαν υιοθετήσει κατά την περίοδο της πανδημίας και υψώνουν τα επιτόκια παρέμβασής τους. Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό κοινό στις χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλεί περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου εξαμήνου τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, προσθέτει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ