Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει συναίνεση για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: AP
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: AP

Η ΕΚΤ δεν θα κινηθεί βιαστικά για την απόσυρση της νομισματικής στήριξης, δήλωσε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός, με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό, να σημειώνει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση για αύξηση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Μετά τη χθεσινή πρόβλεψη της Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει από τον Σεπτέμβριο αρνητικά επιτόκια, η ίδια και ο Βιλερουά τόνισαν σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η σύσφιξη της πολιτικής πρέπει να είναι σταδιακή.

«Δεν θεωρώ ότι είμαστε σε μία κατάσταση αύξησης της ζήτησης για την ώρα. Είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από την πλευρά της προσφοράς. Στην κατάσταση αυτή, πρέπει να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση, προφανώς, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούμε και να πανικοβληθούμε», είπε η Λαγκάρντ.

«Δεν υπάρχει συναίνεση για μία αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης σε αυτό το χρονικό σημείο, είμαι ξεκάθαρος», δήλωσε ο Βιλερουά, προσθέτοντας ότι  «οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι σταδιακές».

Δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο υπονόησε η Λαγκάρντ

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που προδιέγραψε η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων τον Ιούνιο, θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα -0,5%, να μην είναι πλέον αρνητικό.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται να εκνεύρισε αξιωματούχους της ΕΚΤ που ήθελαν να κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις.

«Όταν δεν είναι σε αρνητικό έδαφος, μπορεί να είναι μηδενικά, μπορεί να είναι λίγο πάνω από το μηδέν», είπε, αποφεύγοντας να απαντήσει ξεκάθαρα αν η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. «Αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουμε στη βάση των προβλέψεων μας, στη βάση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής μας», σημείωσε.

Τα κέρδη του ευρώ περιορίστηκαν μετά τις δηλώσεις του Βιλερουά, υποχωρώντας ελαφρά στα 1,0714 δολάρια από τα 1,0736 που είχε ενισχυθεί λόγω των χθεσινών δηλώσεων της Λαγκάρντ.

Από 1% έως 2% το ουδέτερο επιτόκιο

Τόσο η Λαγκάρντ όσο και ο Βιλερουά βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται σε ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο, το οποίο θα μπορούσε να κυμαίνεται από 1% έως 2%. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να διαμορφωθεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος, υπονοώντας μία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων τους επόμενους 18 μήνες. Οι traders στοιχηματίζουν  ότι θα υπάρξουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, της τάξης των 25 μ.β., από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2022.

Δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης φέτος

Η Λαγκάρντ υποβάθμισε τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «για την ώρα, δεν βλέπουμε μία ύφεση στην Ευρωζώνη», αναφέροντας ότι τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, οι μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και η προοπτική ισχυρής τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι αποτελούν δυνάμεις που θα αντισταθμίσουν τα αρνητικά σοκ από τον πόλεμο και τον πληθωρισμό – ρεκόρ.

Ο Βιλερουά τόνισε, επίσης, ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι ακόμη ανθεκτική στην Ευρώπη. «Θα έχουμε σημαντική ανάπτυξη φέτος», είπε.

Την άποψη αυτή στηρίζουν τα αποτελέσματα έρευνας για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών, τα οποία έδειξαν ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη με τον τομέα υπηρεσιών να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας τους τελευταίους 8 μήνες καθώς οι καταναλωτές στηρίζουν τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ