Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Οργιάζει η κερδοσκοπία - Ανοδος κατά 8,7% της μέσης τιμής στη βενζίνη

Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το μαρτύριο για τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν στο ημερήσιο κόστος τους τα καύσιμα. Οι τιμές σημείωσαν και νέα άνοδο και πλέον σε μέσα επίπεδα είναι μία ανάσα από τα 2,3 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη, ενώ το diesel κίνησης ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Τα αλλεπάλληλα αυτά ρεκόρ αιτιολογούνται εν μέρει από την διεθνή αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», αλλά και την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά επίπεδα τιμών που προφανώς σε ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας.

Πως διαμοφώνονται οι τιμές 

Αν δούμε τα στοιχεία για το μήνα που διανύουμε, δεν δικαιολογούν σε καμία απολύτως περίπτωση την άνοδο κατά 8,7% της μέσης τιμής στην βενζίνη.

  • Η τιμή της αμόλυβδης μέχρι και χθες είχε σημειώσει αύξηση 18 λεπτά το λίτρο που σημαίνει ανατίμηση 8,7%. Διαμορφώνεται έτσι λοιπόν σε μέσα επίπεδα στα 2,267 ευρώ το λίτρο από 2,086 ευρώ το λίτρο που είχε στις 30 Απριλίου.
  • Η τιμή του diesel κίνησης έχει αυξηθεί κατά μόλις 2,8%  ή 5,2 λεπτά το λίτρο. Έτσι η μέση τιμή είναι στα 1,904 ευρώ το λίτρο, από 1,852 ευρώ το λίτρο που ήταν στις αρχές του μήνα.
  • Η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε στις 30 Απριλίου 106 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κινείται στην περιοχή των 111 δολαρίων, αύξηση 5 δολαρίων ή σε ποσοστό κάτι λιγότερο από 5%.
  • Το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι το δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,07 δολάρια από 1,056 που ήταν στις 30 Απριλίου.

Σημάδια κερδοσκοπίας - Τι απαντούν οι βενζινοπώλες

Με μία πρόχειρη προσέγγιση του θέματος η τιμή των καυσίμων επηρεάζεται προς τα πάνω κατά 3,7%. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι από την τιμή των καυσίμων σχεδόν το μισό επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών, καθώς το άλλο μισό είναι φορολογία. Συγκεκριμένα το 52% είναι φόροι και το υπόλοιπο 48% αφορούν το υπόλοιπο κύκλωμα των καυσίμων (διύλιση, διακίνηση και εμπορία).

Κατά συνέπεια αύξηση άνω του 2% είναι μάλλον εκτός λογικής και εκτός συνθηκών αγοράς.

Την ύπαρξη κερδοσκοπίας εξάλλου επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που διαπίστωσαν ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια που ελέγχθηκαν κερδοσκοπούσαν. Βέβαια οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι είναι άδικη η μομφή που τους ρίχνεται.

Ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα ανέφερε «έχει ακριβύνει η βενζίνη και έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα και φταίει ο πρατηριούχος; Ο πρατηριούχος είναι ο τελευταίος ο οποίος έχει άμεση επαφή ο καταναλωτής και αυτόν βλέπει. Η βενζίνη που έχει φτάσει στα 2,5 ευρώ είναι ο πρατηριούχος ο φταίχτης; Σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς τιμές του αργού είναι 110 δολάρια. Στο παρελθόν υπήρχαν διεθνείς τιμές του αργού στα 137 δολάρια το βαρέλι και η τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,87 χωρίς να αλλάξει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και χωρίς να αλλάξει ο ΦΠΑ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ