Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Π. Μυλωνάς-Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα το 2023 - Τέλος του χρόνου κλείνει το Frontier II

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας / Πηγή: Eurokinissi

Προσηλωμένη στον στόχο για οργανική κερδοφορίας 490 εκατ. ευρώ το 2022, περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τον δείκτη ΝPE ήδη στο 6,5% και χρηματόδοτηση της οικονομίας παραμένει η Εθνική Τράπεζα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά να σημειώνει ότι οι προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένες μεν, αλλά ακόμη
θετικές.

Η ΕΤΕ θέτει κεντρικό στόχο τη διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της φετινής οικονομικής χρήσης και στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τον επόπτη.

«Ο ισχυρός ισολογισμός, η ενδυναμωμένη κεφαλαιακή θέση και η συνεχώς βελτιούμενη κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας διασφαλίζουν τη θετική προοπτική της, η οποία επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2022», ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς.

Στην συζήτηση με τους αναλυτές η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι η πιστωτική επέκταση, που έχει ήδη τρέξει με ρυθμό 50% (+52% εταιρική τραπεζική και +41% λιανική) σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, θα συνεχιστεί -ήδη στο β’ τρίμηνο και μέχρι τα μέσα Μαΐου οι νέες χορηγήσεις διαμορφώνονται στα 0,8 δισ. ευρώ- και θα στηριχτεί κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια και τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού και της βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις δεν υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια σε ό,τι αφορά την αθέτηση πληρωμών και οι ροές NPE να παραμένουν αρνητικές στα -0,1 δισ. ευρώ. Οπως είπε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, ο Ιούνιος θα κλείσει με οργανικές ροές NPE σε αρνητικά επίπεδα.

Οι πελάτες της Εθνικής αποχώρησαν εδώ και καιρό από προγράμματα χορηγούμενα από το Δημόσιο και την Τράπεζα  (δάνεια 2,2, δισ. ευρώ) παραμένουν σε καλή κατάσταση, με το δείκτη NPE να κυμαίνεται μεταξύ 1% και 4% ανάλογα με το πρόγραμμα.

Κανονικά προχωράει η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή Frontier II ύψους 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 50.000 δάνεια 25.000 οφειλετών, τα οποία είναι σε ποσοστό 50% στεγαστικά δάνεια, κατά 40% δάνεια ΜμΕ και κατά 10% καταναλωτικά. Το 80% των δανείων φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Τον επόμενο μήνα θα γίνει αίτηση προς το υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», παράλληλα με την αποδοχή δεσμευτικών προσφορών. Η ΕΤΕ θα διατηρήσει τα senior ομόλογα και μία «φέτα» 5% από τα mezzanine και junior ομόλογα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ