Νέα
  • ΓΔ: 900.02 -0.44%
  • Τζίρος: 35,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οικονομία: Βελτίωση του κλίματος τον Μάιο - Τι δείχνει έρευνα της Κομισιόν

Σημαντική βελτίωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 108 μονάδες από 105,1 τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε ουσιαστικά σταθερός στις 105 μονάδες (104,9 τον Απρίλιο).

Ο ΕSI είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 114,5 και 114,6 μονάδων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα, για να υποχωρήσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Βελτίωση σε όλους τους τομείς πλην του κατασκευαστικού

Στην αύξησή του συνέβαλε η βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τον κατασκευαστικό.

Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία ο δείκτης ενισχύθηκε στις 5,9 μονάδες από 3,8 τον Απρίλιο, στις υπηρεσίες στις 20,4 από 19,4 μονάδες, στο λιανικό εμπόριο στις 2,2 από 1,1 μονάδες, ενώ ο τομέας των κατασκευών υποχώρησε στις -26,5 από -7,2 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και παραμένει πολύ χαμηλή στις -51,3 μονάδες ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-55,3 μονάδες).

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ