Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα-φωτιά: Δεκαπλάσια σε σχέση με το diesel η αύξηση της βενζίνης - Πότε τα νέα μέτρα

Μόνο με καλό μάτι δεν είδαν οι επενδυτές και οι αγορές ανά τον πλανήτη την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, αφού τη θεώρησαν μίζερη και κατώτερη των προσδοκιών.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγω, ότι σε μία περίοδο που τείνει να αποκατασταθεί παγκοσμίως η ζήτηση στα προ covid επίπεδα, τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, που σταδιακά θα ξεκινήσει να λείπει από την αγορά, στην πλήρη εξέλιξη του εμπάργκο που έχει αποφασίσει η Δύση απέναντι στην Ρωσία.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» αντέδρασε αρνητικά και από τα 112 δολάρια το βαρέλι εκτοξεύθηκε πάνω από τα 118 δολάρια, βαραίνοντας εκ νέου το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία.

Δεκαπλάσια η άνοδος της βενζίνης σε σχέση με το diesel 

Την ίδια στιγμή οι κερδοσκοπικές τάσεις σε όλα τα στάδια των καυσίμων καλά κρατούν και όχι μόνο στην Ελλάδα. Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο στρεβλό είναι το σύστημα, αρκεί να αναφερθεί πως μέσα στον Μάιο η λιανική τιμή της βενζίνης ανέβηκε 10,2% και του diesel κίνησης, μόλις 1,5%.

Η εικόνα αυτή αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση της αγοράς, αφού η πρώτη ύλη για την παραγωγή και των δύο αυτών προϊόντων είναι η ίδια, το πετρέλαιο Brent. Και όσο κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφορές, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τόσο μεγάλη απόκλιση, περίπου δεκαπλάσια.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου του 2022 η μέση τιμή, όπως αυτή ανακοινώνεται από το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν στα 2,086 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες 1η Ιουνίου η τιμή ήταν στα 2,298 ευρώ το λίτρο, διαφορά 21 λεπτά ή ποσοστό 10,16%, που αποτελεί ρεκόρ ανόδου σε ένα μόλις μήνα.

Στο ίδιο διάστημα, το diesel κίνησης αυξήθηκε μόλις 2,9 λεπτά ή σε ποσοστό 1,5%. Πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου η μέση τιμή ήταν στο 1,855 ευρώ, ενώ χθες ήταν στο 1,884 ευρώ το λίτρο.

Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο 

Στην κυβέρνηση βλέποντας αυτή την κατάσταση, αναμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να ανάψει «πράσινο φως» για την ύπαρξη νέου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να προχωρήσει στην νέα της παρέμβαση για την αγορά των καυσίμων, η οποία και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι το μοντέλο παρέμβασης στο diesel κίνησης να επεκταθεί και στην βενζίνη και, μάλιστα, με υψηλότερα ποσά ανά λίτρο.

Χρονικά οι ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν μετά τις 15 Ιουνίου, όταν και θα υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία τόσο των εσόδων του Μαΐου, όσο και η πορεία των τουριστικών εσόδων, αλλά και μία πιο ασφαλής πρόβλεψη για την πορεία του τουρισμού την φετινή περίοδο.

Στα καλά νέα της ημέρας, είναι η υποχώρηση και μάλιστα σημαντική για δεύτερη συνεχή ημέρα της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Η τιμή υποχώρησε κατά 11,33% και διαμορφώνεται στα 180,33 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τέλος, η τιμή του φυσικού αερίου διατηρήθηκε για μία ακόμη ημέρα στην περιοχή των 85 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ