Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα στο εμπόριο της Ελλάδας εκτός της ΕΕ

To δολάριο είναι το κυρίαρχο νόμισμα αναφοράς στο εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

Η κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος δεν αφορά μόνο στην τιμολόγηση των εισαγωγών και εξαγωγών πετρελαίου και σχετικών προϊόντων, όπου είναι σχεδόν απόλυτη, αλλά το σύνολο του εμπορίου με χώρες εκτός της ΕΕ. 

Ειδικότερα, για τις εισαγωγές της Ελλάδας σε χώρες εκτός της ΕΕ το 2021, το ποσοστό τους που τιμολογήθηκε σε δολάρια ήταν 64,9%, ενώ το ποσοστό του ευρώ ήταν σχεδόν το μισό (33,8%).

Για τις εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων του, το δολάριο ήταν το νόμισμα αναφοράς για το 99,7% έναντι μόλις 0,3% του ευρώ.

Κάπως χαμηλότερη είναι η σημασία του δολαρίου στις ελληνικές εξαγωγές εκτός της ΕΕ, με ένα ποσοστό 56,5% για το σύνολο των προϊόντων και 93,3% για το πετρέλαιο.

Το ευρώ πρώτο νόμισμα στις εξαγωγές των χωρών της ΕΕ 

Το δολάριο είναι το πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για τις εισαγωγές των χωρών της ΕΕ, αλλά το ευρώ είναι το πρώτο νόμισμα για τις εξαγωγές.

Με βάση τα στοιχεία από 15 χώρες της ΕΕ, το ποσοστό του δολαρίου στις εισαγωγές τους ανήλθε πέρυσι στο 51%, αυξημένο κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, ενώ του ευρώ στο 39% με αύξηση 0,3 π.μ.  

Για τις εξαγωγές, το ευρώ χρησιμοποιήθηκε στο 54% των συναλλαγ

Eurostat, νόμισμα εξωτερικού εμπορίου

ών, ενώ το δολάριο στο 31%.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ