Νέα
  • ΓΔ: 903.53 +0.03%
  • Τζίρος: 40,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΟΣΑ: Μεγάλης διάρκειας το σοκ του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία

Μία ημέρα μετά την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι αναιμική σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας 10ετίας, ήρθε σήμερα ο ΟΟΣΑ για να προειδοποιήσει για το «βαρύ τίμημα» που θα πληρώσει ο κόσμος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανάπτυξη 3% και πληθωρισμός 9% φέτος στον ΟΟΣΑ

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ ψαλίδισε δραματικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3% από 4,5% τον Δεκέμβριο και διπλασίασε στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στις 38 χώρες του Οργανισμού σχεδόν στο 9%. ΄

Για το 2023, ο ΟΟΣΑ αναμένει νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8%, ενώ προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη δυσμενέστερα. Το τίμημα του πολέμου μπορεί να είναι «ακόμη υψηλότερο», σημειώνει η έκθεση, αναφέροντας  μία σειρά κινδύνων, από την απότομη διακοπή της προσφοράς ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη έως τα προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το υψηλό χρέος και τις υψηλές αποτιμήσεις των assets.

«Υπήρξαν αρκετοί σημαντικοί παράγοντες στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένης της ευρύτατης διάδοσης της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού και των ισχυρότερων από το αναμενόμενο πληθωριστικών πιέσεων. Η μεγαλύτερη, όμως, μεταβολή είναι ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία», σημειώνει.

Δυσκολίες για τη νομισματική πολιτική

Η απαισιόδοξη εκτίμηση δείχνει ότι ο αντίκτυπος από τη ρωσική εισβολή θα είναι βαθύτερος και ευρύτερος, ενώ θα είναι πιο δύσκολο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί δικαιολογημένη την απόσυρση της νομισματικής στήριξης από όλες τις κεντρικές τράπεζες, αλλά εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προέρχεται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιτύχουν μία δύσκολη ισορροπία μεταξύ του ελέγχου του πληθωρισμού και της διατήρησης της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, ιδιαίτερα όπου η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη πλήρης», αναφέρει ο Οργανισμός.

Μεγάλος αντίκτυπος στις επενδύσεις

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι η διαταραχή στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει μεγάλης διάρκειας αντίκτυπο στις επενδύσεις.

«Είχαμε μια σειρά από σοκ, πρώτα την πανδημία, μετά τον πόλεμο και σε ορισμένες χώρες η πλευρά της προσφοράς δεν έχει πλήρως ανακάμψει. Οσο περισσότερο διαρκέσει αυτό, τόσο περισσότερο θα είναι διαταραγμένες οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τόσο λιγότερο θα υπάρχει διάθεση για επενδύσεις», είπε η οικονομολόγος.

Παρά ταύτα, ο ΟΟΣΑ είναι επιφυλακτικός αναφορικά με το αν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος του στασιμοπληθωρισμού, παρά τις ομοιότητες με το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970.

Σε σύγκριση με την περίοδο εκείνη, οι μεγάλες οικονομίες έχουν μικρότερη ένταση ενέργειας, οι κεντρικές τράπεζες έχουν πιο ισχυρά πλαίσια λειτουργίας και ανεξαρτησίας και οι καταναλωτές έχουν επιπλέον αποταμιεύσεις από την πανδημία, είπε. «Παρά ταύτα, υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και οι πληθωριστικές πιέσεις να ενταθούν και άλλο», πρόσθεσε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ