Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EKT: Υφεση το 2023 και πληθωρισμό 8% φέτος «δείχνει» το δυσμενές σενάριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: AP Photo

Η νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο βασικό σενάριό της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2022, η οποία ανακοινώθηκε χτες, αντιστοιχεί στην πρόβλεψη που είχε κάνει στο δυσμενές σενάριο που παρουσίασε το Μάρτιο, δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολύ βαρύ οικονομικό τίμημα για την Ευρώπη, όπως άλλωστε τόνισαν ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα με τις εκθέσεις τους χθες και προχθές, αντίστοιχα.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι ότι αυτός θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα φέτος στο 6,8% για να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και περαιτέρω το 2024, λόγω κυρίως της εκτίμησης ότι οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα αποκλιμακωθούν, με βάση τις ενδείξεις της προθεσμιακής αγοράς, εφόσον δεν υπάρξουν νέα σοκ.

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2,8% φέτος και 2,1% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Οι παραδοχές για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στο σενάριο αυτό, η μέση τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί από τα 105,8 δολάρια το βαρέλι φέτος στα 93,4 δολάρια το 2023 και στα 84,3 δολάρια το 2024.

Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου προβλέπεται να υποχωρήσει από τα 99 ευρώ η μεγαβατώρα το 2022 στα 81 και 63 ευρώ το 2023 και το 2024, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ενισχυτική για τον πληθωρισμό θα είναι η χαμηλή ισοτιμία του ευρώ που προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 1,05 δολάρια το 2023 και το 2024 από 1,07 δολάρια φέτος.

Το δυσμενές σενάριο

Η ΕΚΤ, όμως, ανακοίνωσε και ένα δυσμενές σενάριο (downside scenario), λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο προβλέπει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με το βασικό σενάριο και χαμηλότερη ανάπτυξη, αρνητική μάλιστα για το 2023.

Στο σενάριο αυτό, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 8% το 2022, στο 6,4% το 2023 και στο 2,1% το 2024. Η ανάπτυξη προβλέπεται μόλις στο 1,3% φέτος, στο -1,7% το 2023 και στο 3% το 2024.

ΕΚΤ προβλέψεις

Η παραδοχή που γίνεται στην περίπτωση του σεναρίου αυτού είναι ότι θα υλοποιηθούν και άλλοι κίνδυνοι, προκαλώντας νέα σοκ, με πιο βασικό μία μεγάλη διαταραχή στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ενέργειας και μειώσεις της παραγωγής.

Η υπόθεση που γίνεται είναι ότι η έντονη φάση του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το βασικό σενάριο και θα επεκταθεί στο επόμενο έτος. Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις και τις ευρύτερες κυρώσεις, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας σοκ στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, γίνεται η υπόθεση ότι οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Ευρωζώνη θα σταματήσουν πλήρως, αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του 2022, οδηγώντας στη διανομή του φυσικού αερίου με δελτίο, σε σημαντικά υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, χαμηλότερο εμπόριο και μεγαλύτερα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Στην περίπτωση αυτή, οι τιμές της ενέργειας θα κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, οι τιμές του αερίου θα είναι ακόμη και το 2024 σχεδόν 110% υψηλότερες σε σχέση με το βασικό σενάριο δηλαδή κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κατά 35% υψηλότερη, δηλαδή πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ