Νέα
  • ΓΔ: 910.92 +0.42%
  • Τζίρος: 19,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά ομόλογα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα καθώς η Λαγκάρντ δεν έπεισε τους επενδυτές

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ / Πηγή: AP Photo

Συνεχίζεται και σήμερα το σφυροκόπημα των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων καθώς οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να τα στηρίξει αποτελεσματικά σε μία περίοδο που επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσε και σήμερα το πρωί 15 μονάδες βάσης στο 4,23%, με την απόδοση του 5ετούς να φθάνει στο 3%.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε σήμερα επιπλέον 7 μ.β. στο 3,65%, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση των αποδόσεων των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

Αντίθετα, σταθερές έμειναν οι αποδόσεις των γερμανικών και των ολλανδικών 10ετών ομολόγων, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πιο αδύναμους κρίκους τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα στην πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την οποία η ίδια η κεντρική τράπεζα τη χαρακτηρίζει ως ομαλοποίηση.

Γενικόλογες απαντήσεις της Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «βομβαρδίσθηκε» χθες με ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού των ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο αντανακλά στα δημόσια οικονομικά και στο χρέος τους, αλλά η απάντηση που έδινε ήταν η γενική αναφορά της κεντρικής τράπεζας ότι δεσμεύεται να μην επιτρέψει κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων.

Η Λαγκάρντ απέφυγε οποιαδήποτε πιο συγκεκριμένη αναφορά πέραν από το ότι σε περίπτωση κατακερματισμού θα γίνονται με πλήρη ευελιξία οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP).

Μεγάλη αύξηση των spreads

Δεν υπάρχει είπε κάποιο επίπεδο των αποδόσεων ή των spreads των ομολόγων που θα οδηγούσε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης. Τα spreads, πάντως, έχουν ήδη αυξηθεί πολύ, με αυτό των ελληνικών 10ετών (σε σχέση με των αντίστοιχων γερμανικών) να έχει φθάσει τις 270 μ.β. (2,7 ποσοστιαίες μονάδες) και των ιταλικών 10ετών στις 221 μ.β.

Η απουσία μίας πιο συγκεκριμένης δέσμευσης, όπως είχαν ζητήσει οι χώρες της περιφέρειας, αποδίδεται από κάποιες πλευρές στο ότι τα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν πάρει ξανά το «πάνω χέρι» μετά από δέκα χρόνια που είχαν μείνει στο περιθώριο με τις χαλαρές πολιτικές που προώθησε ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Αμφιβολίες από επενδυτές και ακαδημαϊκούς

Σύμφωνα με άρθρο του Mike Dolan στο Reuters, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι μία μεγάλη πλειοψηφία μελών του Δ.Σ. τάχθηκε κατά της ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα ενός νέου εργαλείου για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού.

Σύμφωνα με τον Dolan, πολλοί επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η προσέγγιση της Λαγκάρντ θα επιτρέψει την ίδια δέσμευση, όπως αυτή του Ντράγκι, για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού στην περιφέρεια. Ο ίδιος θεωρεί, επίσης, αμφίβολη τη δέσμευση για ευέλικτες επανεπενδύσεις σε περίπτωση stress, καθώς η ΕΚΤ τη συνδέει αυτή με διαταραχές που οφείλονται στην  πανδημία και όχι στην ίδια τη σύσφιξη της νομισματικής  πολιτικής λόγω του πληθωρισμού. 

Υπάρχει, όμως, αμφιβολία και από ακαδημαϊκούς κατά πόσο η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιτύχει τη γενική δέσμευσή της για την αποφυγή κατακερματισμού.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην έχει τα εργαλεία που θα πείσουν τους επενδυτές ότι μπορεί να διαχειριστεί τον κατακερματισμό.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ