Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρ. Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και ίσως μεγαλύτερη το Σεπτέμβριο

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ / Πηγή: AP Photo

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο δραστική παρέμβαση το Σεπτέμβριο κατά μισή μονάδα, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «το σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον -με στοιχεία πολύ πάνω από τον στόχο μας- αποτελεί σαφώς πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη συνεδρίασή του στις 8-9 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την ακλόνητη δέσμευσή του να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Εχοντας αυτό κατά νου, αποφασίσαμε σε εκείνη τη συνεδρίαση να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής».

«Πρώτον», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, «αποφασίσαμε να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) από την 1η Ιουλίου 2022. Δεύτερον, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προϋποθέσεις που διέπουν τις μελλοντικές μας κατευθύνσεις έχουν εκπληρωθεί, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου».

«Τρίτον», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «κοιτάζοντας πιο μπροστά, αναμένουμε να αυξήσουμε εκ νέου τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό διατηρηθούν ή επιδεινωθούν, θα είναι σκόπιμη μια μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίασή μας του Σεπτεμβρίου».

«Και τέταρτον, μετά τον Σεπτέμβριο, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, αναμένουμε ότι θα είναι κατάλληλη μια σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%, ο ρυθμός με τον οποίο θα προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και από τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε ότι θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα», επισήμανε.

Προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι «το οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά μετά την αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «η δραστηριότητα στη Ευρωζώνη επιβραδύνεται από το υψηλό κόστος ενέργειας, τις εντεινόμενες διαταραχές στον εφοδιασμό και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τον τομέα της μεταποίησης».

Εμφανίστηκε αισιόδοξη αναφέροντας ότι «οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά», τονίζοντας ότι οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ανάπτυξη 2,8% το 2022 και 2,1%, τόσο το 2023 όσο και το 2024».

Αναφερόμενη στην πληθωρισμό, σημείωσε ότι «διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Μάιο. Οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται 39,2% πάνω από τα επίπεδά τους πριν από ένα χρόνο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο, αντανακλώντας εν μέρει τη σημασία της Ουκρανίας και της Ρωσίας μεταξύ των κυριότερων παγκόσμιων παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης πιο έντονα λόγω των νέων προβλημάτων στην προσφορά, εν μέσω της ανάκαμψης της ζήτησης, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά. Ως αποτέλεσμα, οι αυξήσεις των τιμών γίνονται ευρύτερα διαδεδομένες σε όλους τους τομείς και οι μετρήσεις του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω».

«Η αύξηση των μισθών έχει αρχίσει να επιταχύνεται, αν και παραμένει μέτρια», είπε και επισήμανε ότι «οι βασικές προβολές δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για κάποιο χρονικό διάστημα. Προβλέπουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022, προτού μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024. Αυτό σημαίνει ότι ο γενικός πληθωρισμός στο τέλος του χρονικού ορίζοντα προβολής προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο μας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ