Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας τον Ιούνιο - Βουτιά της ζήτησης

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σημαντικά επιβραδύνθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο – και πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο -  καθώς οι καταναλωτές ήταν ανήσυχοι για τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών και επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αναβάλουν αγορές, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, έκανε βουτιά στις 51,9 μονάδες από 54,8 τον Μάιο, πολύ χαμηλότερα από τις 54 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Το σοκ του κόστους διαβίωσης μειώνει τη ζήτηση

«Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια μείωσης καθώς ο ούριος άνεμος από την εκκρεμούσα ζήτηση λόγω της πανδημίας άρχισε ήδη να υποχωρεί, καθώς αντισταθμίζεται από το σοκ του κόστους διαβίωσης και τη βουτιά της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

Ο σύνθετος δείκτης νέων εργασιών μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο 16μήνου των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, από 53,3 μονάδες τον Μάιο.

Βουτιά στον τομέα των υπηρεσιών και αυξήσεις τιμών

Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών βυθίστηκε στις 52,8 από τις 56,1 μονάδες.

Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες σχεδόν «στέγνωσε» και οι επιχειρήσεις είδαν το κόστος εισροών τους να αυξάνεται με ρυθμό που είναι σχεδόν ρεκόρ, αναγκάζοντάς τες να μετακυλίσουν μέρος τους βάρους στους πελάτες τους.

Ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε στις 78,3 από 77,4 μονάδες, που είναι η τρίτη υψηλότερη τιμή στην 24ετή ιστορία της έρευνας μετά τον τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο επίπεδο – ρεκόρ του 8,1% τον Μάιο και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας αναμένεται να αυξήσει τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο καταθέσεων της πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε αναλυτές.

Κάτω από τις 50 μονάδες ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής

Η ζήτηση για μεταποιημένα προϊόντα μειώθηκε, λόγω των υψηλών τιμών, με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών, στις 52 από 54,6 μονάδες.

Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 49,3 από 51,3 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από τις 50 μονάδες την τελευταία διετία.

«Οι εισροές νέων εργασιών έχουν ανακοπεί, κυρίως λόγω της βουτιάς της ζήτησης για προϊόντα και της μειωμένης ζήτησης για υπηρεσίες από τους καταναλωτές που δεν έχουν χρήματα», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ