Νέα
  • ΓΔ: 909.59 +0.60%
  • Τζίρος: 7,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακός εφιάλτης: Το νέο ράλι στο φυσικό αέριο προκαλεί δημοσιονομικό συναγερμό

Με το  βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, αφού η συνέχιση  του ράλι που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Τα σενάρια τρόμου για τις τιμές του αερίου αποτελούν πραγματική νάρκη για την οικονομία παρά τα θετικά νέα από  την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού.

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, κυρίως λόγω του φυσικού αερίου. Πριν 10 ημέρες ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος. Τώρα οι τιμές του αερίου έχουν αυξηθεί.  Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος για τα δημοσιονομικά από όλη αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 .

Πολλές πλευρές κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο που η Ρωσία αποφασίσει να  μειώσει ακόμα  περαιτέρω τις ροές αερίου από τον Οκτώβριο και μετά, όταν  αρχίζει η περίοδος υψηλής ζήτησης με, την τιμή της κιλοβατώρας και  του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται  σε δυσθεώρητα ύψη. 

Οι κίνδυνοι

Στο οικονομικό επιτελείο  κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά με την ανησυχία σχετικά με το  δημοσιονομικό κόστος και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό να είναι  μεγάλη σε περίπτωση που συνεχιστεί  ο ενεργειακός εφιάλτης.

Το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να εξανεμιστεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος έχει δημιουργηθεί από τα αυξημένα  τουριστικά έσοδα που οδεύουν προς νέο ρεκόρ  αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ  και η  κυβέρνηση να δυσκολευτεί να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής της  που περιλαμβάνει  νέες μειώσεις φόρων.

Παράλληλα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει  νέα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το πρωτογενές έλλειμμα να μεγεθύνεται και να ξεπερνάει το όριο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει  ως στόχο το οικονομικό επιτελείο για την τρέχουσα χρονιά, προκειμένου να  καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Η ενεργοποίηση   από την 1η Ιουλίου του νέου  Μηχανισμού για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος  θα προκαλεί  μηνιαία αιμορραγία  150 εκατ. ευρώ  στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πρόβλεψη αυτή έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι η τιμή του αερίου  θα κυμανθεί στα επίπεδα  των 100 ευρώ  και η  τιμή ρεύματος το β΄ εξάμηνο θα είναι 225 ευρώ/Mwh.   

Κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου πάνω από τα 100  αφαιρεί από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν την ενεργειακή κρίση. 

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, «κάνουμε μια μεγάλη παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος και μένουμε εκτεθειμένοι ως Δημόσιο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η φύση του Υπουργείου είναι να ανησυχεί ειδικά στο δημοσιονομικό κομμάτι. Για εμάς τα κρίσιμα δεδομένα είναι δύο: η πορεία του τουρισμού -που πάει καλύτερα από τα αναμενόμενα- και η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, που αυτές τις ημέρες είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε υπολογίσει και αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα».

Πάνω από 7 δισ. τα μέτρα

Από τις αρχές του 2022 τα μέτρα που έχουν ληφθεί  για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους  ανέρχονται  στα 7,791 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα  6,038 δισ. ευρώ αφορούν την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, για το οποίο ο προϋπολογισμός θα διαθέσει το δεύτερο εξάμηνο 850 εκατ. ευρώ. Στα 500 εκατ. ευρώ  ανέρχεται ο  αυξημένο κόστος ενέργειας και καυσίμων.

Στα δημοσιονομικά μέτρα περιλαμβάνονται ακόμα  η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ), η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού (250 εκατ. ευρώ),και  η μόνιμη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα .

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ