Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Αλμα της τιμής στα 137 ευρώ - Βρετανικό σχέδιο για κλείσιμο της στρόφιγγας

Αλμα κάνουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω αυξημένων κινδύνων ότι θα επιδεινωθούν οι συνθήκες όσον αφορά την προσφορά του και με τη Βρετανία να εξετάζει να κλείσει τους αγωγούς της προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου (TTF) στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ εκτινάχθηκαν στα 137 ευρώ η μεγαβατώρα στις 11.30, καταγράφοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη θα δυσκολευθεί πιθανότατα να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που θα λείπει από την αγορά με υγροποιημένο αέριο (LNG) καθώς η ζήτηση από την Ασία αυξάνεται, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση φορτίων.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να κλείσει τους διασυνδετήριους αγωγούς αερίου της με την ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν δηλαδή αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα προσφοράς.

Αναγκαία η μείωση της κατανάλωσης

Η ικανότητα της Ευρώπης να μειώσει την κατανάλωση αερίου θα είναι, όπως φαίνεται, καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει να γεμίσει τις αποθήκες της εν όψει του επόμενου χειμώνα. Στόχος της ΕΕ είναι οι αποθήκες να έχουν γεμίσει σε ποσοστό 90% από 57% σήμερα, έως την 1η Νοεμβρίου.

Η ανάγκη να μειωθεί η χρήση του αερίου θα είναι μεγαλύτερη αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές προς την ΕΕ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να μειώσει τη χρήση αερίου κατά 30% τον χειμώνα.

Αύξηση της ηλιακής ενέργειας

H παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να είναι υψηλή τις επόμενες δύο εβδομάδες, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, περιορίζοντας την ανάγκη χρήσης αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, από τη γερμανική έως τη βρετανική, παίρνουν μέτρα για να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες και τους πολίτες να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EQT, Toby Rice, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να έχει σύμμαχο έναν ήπιο χειμώνα για να μπορέσει ανταπεξέλθει με χαμηλές προμήθειες φυσικού αερίου. «Θα προσευχόμαστε να είναι ήπιος ο χειμώνας. Αυτή είναι η κατάσταση ου βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Rice, η εταιρεία του οποίου είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση στη Βρετανία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η Βρετανία θα κλείσει τους δύο διασυνδετήριους αγωγούς της φυσικού αερίου προς το Βέλγιο και την Ολλανδία σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων. Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αυτό θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν, με πρωτοβουλία του Εθνικού Διαχειριστή εφόσον οι προμήθειες είναι χαμηλότερες τους επόμενους μήνες.

Ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ζητήσει από τη Βρετανία να συνεργασθεί με την ΕΕ και προειδοποίησαν ότι το κλείσιμο των διασυνδετήριων αγωγών μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα αν η υστέρηση της προσφοράς κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ