Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

DBRS: Αναθεώρησε στο 3,9% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος

Πηγή: AP Photo

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώθηκαν στις περισσότερες χώρες που αξιολογεί για την πιστοληπτική τους ικανότητα ο καναδικός οίκος DBRS σε σχέση με τον Μάρτιο που είχε καταρτίσει τα τελευταία μακροοικονομικά σενάριά του.

Τα νέα σενάρια για την ανάπτυξη αποτελούν τη συνισταμένη των εκτιμήσεων της αγορά. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2022 έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρώπη λόγω του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλότερου πληθωρισμού που προκαλεί καθώς και των νέων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η αναθεώρηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται τώρα ότι θα περιοριστεί στο 1,8% φέτος, δηλαδή κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαρτίου.

Θα συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη προβλέπεται τώρα στο 3,9% για το 2022 από 4,3% τον Μάρτιο και στο 3,2% το 2023 από 3,4%, αντίστοιχα. Ωστόσο, η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να διαμορφωθεί στο 12,9% φέτος και στο 12,4% το 2023 από 13,5% και 13,1% που προβλεπόταν, αντίστοιχα, τον Μάρτιο.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν μείνει σταθερές ή αυξηθεί ελαφρά μόνο για τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα, οι τιμές των οποίων έχουν απογειωθεί.

Θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές των εμπορευμάτων

Ο DBRS σημειώνει ότι οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων είναι πιθανό να συνεχισθούν καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και μπορεί να περιορίσουν περαιτέρω τις προοπτικές καθώς θα οδεύουμε προς το 2023. «Με τις προοπτικές παράτασης του πολέμου, οι προμήθειες ενέργειας και τροφίμων παραμένουν ευάλωτες και οι τιμές είναι πιθανόν να παραμείνουν υψηλές», αναφέρει.

Ο οίκος δεν βλέπει κάποιον λόγο να αναμένει ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε έντονη ύφεση. Για τις περισσότερες χώρες που αξιολογεί, προβλέπει ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης της οικονομίας – δηλαδή χαμηλού αλλά θετικού ρυθμού ανάπτυξης – ή ήπιας ύφεσης.

«Ωστόσο, μία μεγαλύτερη ύφεση, ιδιαίτερα αν επιταχυνθεί λόγω νέων γεωπολιτικών σοκ, νέας έξαρσης της πανδημίας ή μεγάλης πτώσης των τιμών των assets θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις», σημειώνει.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ