Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελβετικό φράγκο: Νέα δοκιμασία για τους δανειολήπτες η απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ

Πηγή: Pixabay

Το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε σήμερα έναντι του ευρώ, φθάνοντας στην απόλυτη ισοτιμία και λίγο πιο κάτω, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα 0,8% στα 0,9992 φράγκα, προκαλώντας νέα προβλήματα για τους χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό νόμισμα, οι οποίοι πλήττονται, λόγω αύξησης της δόσης του δανείου, και από την αύξηση του επιτοκίου της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

Το ελβετικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε περαιτέρω μετά την απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα τον Ιούνιο, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) παραμένει σε ετοιμότητα, όπως ανακοίνωσε, για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, αν αυτό χρειαστεί για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Πτώση του ευρώ 7,7% έναντι του δολαρίου

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 7,7% έναντι του δολαρίου φέτος λόγω της διαφορετικής πολιτικής επιτοκίων της Fed σε σχέση με την ΕΚΤ.

H Fed έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, ενώ η ΕΚΤ έχει μόνο προαναγγείλει μία αύξηση 25 μ.β. τον Ιούλιο.

Η επιθετική πολιτική επιτοκίων της SNB μπορεί να είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία βλέπει το βασικό επιτόκιο της να αυξάνεται στο 1,5% στα μέσα του 2023 από -0,25% σήμερα, ενώ προβλέπει και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ