Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα έκτακτης ρύθμισης των υφισταμένων οφειλών των ιδιοκτητών προς τους ΟΤΑ

Πηγή: Eurokinissi

Επιστολή με τέσσερα θεσμικά αιτήματα που αφορούν τις σχέσεις και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι γίνεται καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων απ' όλη τη χώρα, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις που αδυνατούν να καταβάλουν, «σύμφωνα με τις ισχύουσες δρακόντειες και γι' αυτό ανεφάρμοστες στη σημερινή πραγματικότητα διατάξεις, που επανήλθαν αυτόματα σε ισχύ μετά τη λήξη των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων του πρόσφατου παρελθόντος».

Οι ισχύουσες αυτές ρυθμίσεις προβλέπουν αναδρομικές χρεώσεις 14ετίας, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, που θα αυξάνονται κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 20ετούς παραγραφής των οφειλών, και πρόστιμα έως και 200% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων που οι ιδιοκτήτες ανακαλύπτουν τώρα, επ' ευκαιρία μιας πώλησης, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, ότι θα έπρεπε να είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, αλλά δεν το γνώριζαν, σημειώνεται στην επιστολή.

Γι' αυτό, και κατόπιν της λήξης της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να εισηγηθεί άμεσα τις εξής θεσμικές αλλαγές, με τις οποίες έχει συμφωνήσει και η ΚΕΔΕ, ώστε να τεθούν σε δίκαιη και λογική βάση οι σχέσεις των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ακίνητη περιουσία τους:

1. Την αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση κενού ακινήτου.

2. Τη διαρκή δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων με σταδιακά αυξανόμενα πρόστιμα.

3. Την επαναφορά της παραγραφής οφειλών στην πενταετία, όπως στο Δημόσιο, αντί της εικοσαετίας.

4. Τον περιορισμό (πλαφόν) των προστίμων στο 50% της αρχικής οφειλής, ώστε να είναι εισπράξιμα.

Επίσης, ενόψει και των σημερινών οικονομικών δυσχερειών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε και τη θέσπιση της δυνατότητας έκτακτης ρύθμισης των υφισταμένων οφειλών των ιδιωτών προς τους Ο.Τ.Α.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον κ. Στέλιο Πέτσα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, οι οικονομικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν σήμερα σημαντικότατο οικονομικό μέγεθος και για τις δύο πλευρές. Γι' αυτό η νομοθεσία που τις ρυθμίζει πρέπει να διέπεται από τις αρχές του Κράτους Δικαίου και της Χρηστής Διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών επιλύσατε με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα της έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, και ενεργοποιήσατε κατ' επανάληψη την πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών, η οποία ήδη έκλεισε την 30.6.2022.

Όμως, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η ΠΟΜΙΔΑ γίνεται σήμερα καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες δρακόντειες και γι' αυτό ανεφάρμοστες στη σημερινή πραγματικότητα διατάξεις, που επανήλθαν αυτόματα σε ισχύ μετά τη λήξη των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων του πρόσφατου παρελθόντος. Οι ισχύουσες αυτές ρυθμίσεις προβλέπουν πλέον αναδρομικές χρεώσεις 14ετίας που θα αυξάνονται κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 20ετούς παραγραφής των οφειλών και πρόστιμα έως και 200%, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους τώρα ανακαλύπτουν, επ' ευκαιρία μιας πώλησης, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, ότι θα έπρεπε να είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, αλλά δεν το γνώριζαν!

Γι' αυτό, και κατόπιν της λήξης λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά, σας ζητούμε το Υπουργείο σας να εισηγηθεί άμεσα τις εξής θεσμικές αλλαγές, με τις οποίες έχει συμφωνήσει και η ΚΕΔΕ, ώστε να τεθούν σε δίκαιη και λογική βάση οι σχέσεις των πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ακίνητη περιουσία τους:

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ