Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας στο Open: Ερχονται νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια από το Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της για σημαντική ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση που διανύουμε. «Βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το «μαξιλαράκι» πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «από τα 8 δισ ευρώ που πήγαν στα μέτρα, τα 6 δις ευρώ είναι η επιδότηση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, τα αλλά 2 στα καύσιμα και άλλα επιδόματα».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δισ ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο κ  Σταικούρας υποστήριξε πως «έχουμε υποχρέωση να την καταργήσουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Είναι μια δέσμευσή μας για την οποία πρέπει να εξοικονομήσουμε 450 εκατ. ευρώ ώστε να εφαρμοστεί».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Ωστόσο διευκρίνισε πως «οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι για αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη»
«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Επιστρεπτέες προκαταβολές

Ερωτώμενος αν θα δοθεί νέα παράταση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, εξαιτίας της κρίσης ακρίβειας απάντησε ότι  «θα ανακοινωθεί εκτιμώ μέσα στην εβδομάδα και ο κάθε συμπατριώτης μας θα ξέρει τι ποσό πρέπει να επιστρέψει αν το επιστρέψει όλο μαζί, με έκπτωση 15% ή θα το πληρώσει σε 96 δόσεις. Το μέτρο το πήγαμε αρκετά πίσω. Ήταν 8,3 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα επιστραφούν περίπου 3 δισ. Αρκετές επιχειρήσεις το 2021 είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Οπότε τα κουρέματα ήταν πολύ λίγότερα. Σημειώστε ότι συνολικά οι επιχειρήσεις το 2021, είχαν υψηλότερο τζίρο από το 2021». 

Επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

«Δεν θα ανακοινωθεί τίποτα αύριο, μόλις ανακοινώσαμε τα μέτρα για τα καύσιμα. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα στο πορτοφόλι τους την παρέμβαση για στην ενέργεια,  θα το δει έως 15 Ιουλίου. .Βήμα βήμα. Αυτή την στιγμή προέχει οι πολίτες να δουν στους λογαριασμούς τους 600 εκατ. ευρώ, από τα καύσιμα και την επιδότηση ρεύματος». 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ