Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελ Εριάν: 4 τρόποι για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση και ο στασιμοπληθωρισμός

«Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού είναι το πιο πιθανό για την περίοδο που θα ακολουθήσει, η οποία για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί δράση τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τις κυβερνήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Queen’s College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και  corporate parent στην PIMCO Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, υποστήριξε ότι είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής, καθώς μετακινούμαστε από έναν κόσμο όπου η ζήτηση ήταν ανεπαρκής σε έναν κόσμο όπου η προσφορά είναι ανεπαρκής.

«Η αλλαγή αυτή εξέπληξε τους policy makers. Tόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις πιάστηκαν off side, μπροστά σε αυτό το σοκ της προσφοράς», σχολίασε ο κ. Ελ Εριάν, ο οποίος μίλησε επίσης για ελαττωματικές αγορές που είχαν συνηθίσει σε μαζικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες και τώρα διαπιστώνουν ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν είναι ασφαλές, κι έτσι αντιδρούν.

Στην ουσία ο στασιμοπληθωρισμός πρόκειται για μια κατάσταση συνύπαρξης της στασιμότητας στην οικονομία με τον υψηλό πληθωρισμό. Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ λόγος για τον στασιμοπληθωρισμό, με τις απόψεις να διίστανται.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, θεωρεί απίθανο το σενάριο στασιμοπληθωρισμού για την Ευρωζώνη. 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Ελ Εριάν πρέπει:

  1. οι κεντρικές τράπεζες να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεφύγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός,
  2. οι κυβερνήσεις να μετατοπίσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες στις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών και να εφαρμόσουν πολύ περισσότερες προληπτικές μεταρρυθμίσεις,
  3. να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στον μη τραπεζικό τομέα, και
  4. να επιτευχθεί διεθνής συνεργασία και συνεννόηση.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, εξ ου και η ανησυχία για ύφεση και αστάθεια στις αγορές», παρατήρησε ο κ. Ελ Εριάν, λέγοντας πως χρειαζόμαστε χρόνο, δεξιότητες, τύχη και ανθεκτικότητα.

Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην Fed, λέγοντας ότι λανθασμένα επέμενε πως ο πληθωρισμός ήταν παροδικός. Το γεγονός αυτό, συμπλήρωσε, είχε μαζικές συνέπειες δημιούργησε μικρές φωτιές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. «Η τραγωδία είναι ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει», εκτίμησε ο κ. Ελ Εριάν.

Τέλος, αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μία 10ετία υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. «Και όταν επιζείς χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ