Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι δύο «χρυσές» εφεδρείες στο οπλοστάσιο της Ελλάδος εν όψει του δύσκολου χειμώνα

σαντορίνη
Πηγή: Unsplash

Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μία κρίση που ανάλογη ίσως δεν υπάρχει στην σύγχρονη ιστορία, αλλά αν κάποιος πάρει ένα πλοίο από τον Πειραιά και ταξιδέψει για έναν οποιοδήποτε προορισμό σε Κυκλάδες ή Δωδεκάνησα ή Κρήτη θα διαπιστώσει μία άλλη πραγματικότητα, μία άλλη εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και τις άλλες περιοχές όπως το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Εύλογα λοιπόν κάποιος θα διερωτηθεί μήπως είναι fake news η κρίση ή μήπως δεν είναι τόσο σοβαρή όσο θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν; Μονοδιάστατη απάντηση δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει απάντηση στην διαπίστωση ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να πάει διακοπές φέτος, διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος.

Όμως αν κάποιος πάει στο google και αναζητήσει τα δημοσιεύματα της 10ετίας του 2000 που ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα στον τελευταίο αιώνα, θα συναντήσει επίσης ανάλογα δημοσιεύματα για την δυσκολία των Ελλήνων να κάνουν διακοπές.

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα; Υπάρχει κάποιο λάθος στους υπολογισμούς και στην εικόνα που μεταφέρεται; Η απάντηση είναι πως όχι. Η κάθε εποχή έχει τα δικά της ευρήματα και δεδομένα.

Η ελληνική οικονομία σήμερα έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα ισχυρό σύμμαχο. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον τουρισμό για το καλοκαίρι, αλλά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τον χειμώνα.

Η Ελλάδα δεν είναι γυμνή απέναντι στη κρίση

Και επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα, αρκεί να σημειωθεί ότι η ηγέτιδα δύναμη στη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία δεν έχει κανένα από τα δύο στηρίγματα. Έτσι λοιπόν δυνητικά μπορεί να βρεθεί τον φετινό χειμώνα σε πιο δυσχερή θέση από την ταπεινή Ελλάδα του αξιωμένου Νότου και των τριών μνημονίων.

Η Ελλάδα στην «μάχη» που έρχεται έχει δύο ισχυρούς συμμάχους. Ο ένας όπως είπαμε είναι ο τουρισμός, με τους ταξιδιώτες φέτος να μην λογαριάζουν κόστος, ή να κάνουν δεύτερες σκέψεις για πόλεμο ή πανδημία. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι φετινές επιδόσεις θα υπερβούν αυτές του 2019, είτε κατά λίγο, είτε κατά πολύ.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός, ότι ο χειμώνας που έρχεται μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά υπάρχουν εφεδρείες. Η χώρα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο, όχι στις ποσότητες που επιθυμεί, αλλά σε ικανό βαθμό ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Επίσης μπαίνουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που θα δώσουν ανάσα στο σύστημα και φθηνότερη ενέργεια. Σημαντική επίσης μπορεί να είναι συνεισφορά των ΑΠΕ.

Εν κατακλείδι η χώρα ξεκινάει το δεύτερο 6μηνο με σοβαρό προβληματισμό για την επόμενη ημέρα, αλλά και όπλα στην φαρέτρα σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα ισχυρές, που δεν διαθέτουν εφεδρείες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ