Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ο ελάχιστος εταιρικός φόρος δεν θα εφαρμοστεί πριν από το 2024

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι η εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας για την καθιέρωση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% δεν θα γίνει πριν το 2024 αντί του 2023 που είχε εξαγγελθεί αρχικά.

Η συμφωνία βασίζεται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να προβλέπει τη δυνατότητα φορολογίας μέρους των εσόδων που έχουν οι 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις χώρες, όπου έχουν παραχθεί αυτά. Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει τη φορολογία όλων των επιχειρήσεων – που έχουν τζίρο μεγαλύτερο από 750 εκατ. ευρώ. Η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος έχει ως στόχο «να επιτρέψει μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών, επιχειρήσεων και κοινοβουλίων που θα πρέπει τελικά να επικυρώσουν τη συμφωνία», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

Κόρμαν: Είναι σημαντικό η εφαρμογή της συμφωνίας να γίνει σωστά

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν ταχύτερα για να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό, αλλά θα πάρουμε και όσο χρόνο χρειάζεται για να είναι σωστοί οι κανόνες, οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι σημαντικό να γίνουν αυτές σωστά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Η δυσκολία να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας το 2023 έγινε ξεκάθαρη ξανά πρόσφατα, όταν η Ουγγαρία έβαλε βέτο στη σχετική οδηγία της ΕΕ κατά τη συζήτηση που έγινε στο Ecofin.

Στόχος της συμφωνίας είναι να αποτραπεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, μέσω της μεταφοράς των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Το νέο φορολογικό σύστημα έρχεται σε μία κρίσιμη φάση, όπου οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν αυξημένα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες δαπάνες τους λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Tax Justice Network, οι χώρες χάνουν συνολικά έσοδα ύψους 360 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ