Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέα πτώση των τιμών σήμερα - Στα ύψη το φυσικό αέριο

Νέα πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην προοπτική μίας αύξησης – ρεκόρ των επιτοκίων από τη Fed, η οποία θα μειώσει τη ζήτηση.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε 2,3% στα 97,27 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κλείσει χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάτω από τα 100 δολάρια.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 50% να προχωρήσει η Fed σε μία αύξηση - ρεκόρ του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις 27 Ιουλίου, εντείνοντας τη μάχη της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο από 8,6% τον Μάιο.

Στα ύψη οι τιμές του αερίου

Αντίθετα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εν μέσω φόβων για το αν θα συνεχισθεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής τους, η οποία αναμένεται στις 20 Ιουλίου. Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κυμαίνονταν σήμερα σε ένα εύρος από 175 έως 182 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τζεντιλόνι: Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώνονται, εκτός από το αέριο

Κατά την παρουσίαση των θερινών προβλέψεων της Κομισιόν, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, παρουσιάζουν πτωτική τάση τελευταία, λόγω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το αέριο αποτελεί εξαίρεση καθώς η διαταραχή της προσφοράς του από τη Ρωσία και οι ανησυχίες για περαιτέρω περικοπές της ώθησαν και πάλι ανοδικά τις τιμές του.

Οι προθεσμιακές τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος υποδηλώνουν μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, ιδιαίτερα καθώς θα οδεύουμε προς τον χειμώνα, σημείωσε ο Επίτροπος.

Αντίθετα, είπε, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, που κορυφώθηκε στα μέσα Ιουνίου, υποχώρησε στη συνέχεια εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Η καμπύλη των προθεσμιακών τιμών του πετρελαίου υποδηλώνει μόνοελαφρά υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.

Αυξημένες 30% οι τιμές των τροφίμων 

«Εκτός από τα ενεργειακά εμπορεύματα, οι τιμές των μετάλλων μειώθηκαν από τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου, αντανακλώντας τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Οι τιμές των τροφίμων έχουν υποχωρήσει επίσης τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να είναι αυξημένες περίπου 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, με τις τιμές των δημητριακών (όπως των σιτηρών) να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Η Κομισιόν αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί στο 8,4% στο τρίτο τρίμηνο, για να υποχωρεί σταθερά στη συνέχεια λόγω της υποχώρησης της πίεσης από τις τιμές της ενέργειας.

Συνολικά, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 7,6% σε μέσα επίπεδα φέτος στην Ευρωζώνη και στο 4% το 2023, με τις προβλέψεις να είναι αυξημένες κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ