Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μήνας-φωτιά για τις επιχειρήσεις ο Ιούλιος - Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις

Σε επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης κατευθύνθηκαν οι περισσότεροι πόροι της επιστρεπτέας προκαταβολής
Πηγή: Eurokinissi

Χαρτί και μολύβι έχουν πιάσει οι φορολογούμενοι για να δουν ποια δόση, ποιας φορολογικής και άλλη υποχρέωσης, όπως λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρωτοπληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα, με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας ζητάει να ανασταλεί η αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και έχει καταθέσει αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης, που διαδέχθηκε αυτή της πανδημίας πριν προλάβουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.

Αγώνας επιβίωσης

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 3 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες και ο αγώνας επιβίωσης τους είναι άνισος καθώς στο τέλος του μήνα εκτός από την πληρωμή της Επιστρεπτέας πρέπει να περάσουν από το ταμείο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος  (πρώτη δόση ή εφάπαξ καταβολή με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα) αλλά και την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν καλά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία  αυξήθηκαν.  Ειδικότερα, τον Μάιο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκαν κατά 800.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα: από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Επιστρεπτέα 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα, μέχρι τις 29 Ιουλίου – τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα – θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις 96 δόσεις ή το σύνολο του ποσού με έκπτωση.

Εκτιμάται ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν οι επιχειρήσεις, θα εισπραχθούν τελικά περί τα 2,3 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 605.530 Α.Φ.Μ., στο taxisnet έγινε η βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για 559.753 Α.Φ.Μ.

Από την υποχρέωση επιστροφής του ποσό απαλλάχθηκαν 2.406 Α.Φ.Μ πυρόπληκτων ενώ για τα υπόλοιπα 43.371 Α.Φ.Μ. η βεβαίωση εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση του επανελέγχου των στοιχείων τους.

Φορολογικές δηλώσεις 

Στις 29 Ιουλίου εκπνέει και η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και ενώ εκκρεμεί η υποβολή 1,5 εκατ. Ε1, καθώς ο  ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και βρίσκεται κάτω από τις 70.000 δηλώσεις ημερησίως

Λογιστές και φοροτεχνικοί επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καθώς είναι τεράστιος ο φόρτος εργασίας, λόγω fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω ο προγραμματισμός. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ