Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Αύξηση των τιμών μετά την προειδοποίηση Πούτιν για μείωση των ροών

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα αρχίσουν ξανά οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αλλά σημαντικά μειωμένες.

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Αύγουστο (TTF) αυξήθηκαν πάνω από τα 161 ευρώ η μεγαβατώρα ή κατά σχεδόν 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο μετά τις δηλώσεις του Πούτιν.

Στο 20% οι ροές αν δεν επιστραφεί η τουρμπίνα

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε το πιο ξεκάθαρο σήμα έως τώρα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ξαναρχίσει την εξαγωγή τουλάχιστον κάποιας ποσότητας αερίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν το τμήμα του αγωγού (η τουρμπίνα), το οποίο ήταν στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης,  δεν επιστραφεί στη Ρωσία, ο αγωγός θα λειτουργεί μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του από την άλλη εβδομάδα, καθώς τότε θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση ένα άλλο τμήμα του αγωγού.

Μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, η τουρμπίνα είναι στον δρόμο της επιστροφής της από τον Καναδά.

«Αν έρθει και η άλλη (τουρμπίνα), θα λειτουργούν δύο. Αν όχι, μόνο μία, επομένως θα ρέουν 30 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής στο Ιράν αργά την Τρίτη. Όπως είπε, θέλει να επιστρέψουν τα τμήματα του αγωγού στη Ρωσία μαζί με όλα τα έγγραφα.

Τι λένε οι traders

Οι τιμές του αερίου αυξήθηκαν καθώς οι traders δυσκολεύονται να βγάλουν νόημα από τις δηλώσεις του Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg. Από τη μία πλευρά, είναι θετικές καθώς πολλοί στην αγορά περίμεναν να μην ξαναρχίσει καθόλου η ροή αερίου, αλλά οι όροι που έθεσε ο Πούτιν αυξάνουν την αβεβαιότητα.

«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες για γεωπολιτικούς λόγους – θέλει να δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή κρίση αερίου τον χειμώνα για να γονατίσει την Ευρώπη, ώστε να μειώσει τη στήριξή της στην Ουκρανία», δήλωσε αναλυτής της Bluebay Asset Management.

Πριν τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα για τη συντήρησή του, η ροή αντιστοιχούσε μόνο στο 40% της δυναμικότητάς του, ενώ η Ρωσία μείωσε επίσης τις ροές και μέσω άλλων διαδρομών του αερίου, όπως μέσω της Ουκρανίας.

Σε όλη την Ευρώπη, αξιωματούχοι και επιχειρήσεις είναι σε εγρήγορση για το αν η Ρωσία θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα. Η ΕΕ εργάζεται με την υπόθεση ότι οι ροές θα κοπούν και προσπαθεί να βρει τρόπους για να μειώσει την κατανάλωση, ενώ οι κυβερνήσεις σπεύδουν να διασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες. Η  απειλή των ελλείψεων αερίου υπονομεύει το ευρώ και εντείνει τους κινδύνους ύφεσης.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ